THE SPY WHO DUMPED ME

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Susanna Fogel
I rollerna: Mila Kunis, Kate McKinnon, Justin Theroux, Gillian Anderson, Jane Curtin

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2018-08-24

Det här med actionkomedi är extremt svårt. Intrycket sänks som bekant tämligen snabbt så fort skämten inte mangrant träffar humorväggen eller helheten dras i långbänk. Det om något är The Spy Who Dumped Me ett gott exempel på. I nästan två timmar håller Mila Kunis och Kate McKinnons öppenhjärtliga diskussioner och i alla fall tidvis barnförbjundna gnabbande på alltmedan mysteriet tätnar och hoten mot deras karaktärers liv tilltar, och det är uppskattningsvis en halvtimme för mycket. Så roligt är nämligen inte det här. Då skulle jag nog hellre vilja påstå att ett antal svettiga actionsekvenser adderar mer för att ge valuta för biljettpengen.

Audrey faller för en hunken Drew på en bar på sin födelsedag. Ett år senare blir hon dumpad per SMS varpå all kommunikation tystnar. Det visar sig sedermera att Drew är hemlig agent. För strax därefter dyker han upp i ex-flickvännens lägenhet för att hämta upp sina tillhörigheter. Ett svepskäl ska det visa sig. För bland prylarna finns även en trofé med hemligt (spion)innehåll. Dessvärre blir Drew mördad på plats av en annan agent, vilket leder till att Audrey med bästa väninnan Morgan åker till Wien för att avsluta hans uppdrag.

Därefter följer ett fartfyllt flängande runt Europa för att nysta upp och rent allmänt ställa saker och ting till rätta. Frågan är bara vem man kan lita på. Audrey och Morgon är knappast säkra, och går också mycket riktigt på några nitar under resans gång innan det lyckliga slutet.

Som sagt är inte The Spy Who Dumped Me en alldeles lyckad skapelse. Precis som i veckans svenska premiär Uppsalakidnappningen lider helheten av en viss ojämnhet. Fast jämfört med hemska stolpskott, som fullständigt misslyckade Hot Pursuit i i vilken Reese Witherspoon och Sofia Vergara visade upp sig från sin sämsta sida är detta nästan ett mästerverk. Å andra sidan lyfter det det här aldrig till samma nivå som The Heat, förra årets The Hitman’s Bodyguard eller underskattade Tom Cruiserullen Knight and Day.

Samtidigt tycker jag nog att The Spy Who Dumped Me ändå kan vara väl värd att se för den som längtar efter en fartfylld och på sant åttiotalsvis onödigt blodig actionkomedi kryddad med en klädsam dos samtida kvinnlig bonding.

Skriven 2018-08-22

print

Våra samarbetspartners