GALNA AV LYCKA (La pazza gioia)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Paolo Virzì
I rollerna: Valeria Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-06-09

Jag tror att det var Groucho Marx som sa att om jag är galen och omgivningen klok låt det för allt i världen förbli så. I rakt nedstigande led från den framgångsrika komediepok italiensk film genomgick på sextiotalet – ofta med dåtidens stora stjärnor Marcello Mastroianni, Sophia Loren och Gina Lollobrigida i fokus – har Paolo Virzi blandat och gett en en provkarta av humor, satir med djupt allvar i botten. Av hela härligheten återstår en vass satir över mentalvård med rötterna i “Gökboet” road-movie a’la Thelma & Louise och återanvänd komiker-team tajming som vi är vana vid från manliga varianter som Laurel & Hardy och Abbott & Costello.

Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) och Donatella (Michaela Ramazzotti) är två akterseglade skepp som mötas i natten det vill säga på det mentalsjukhus i Toscana där bägge sitter inspärrade för vård. Donatella är pessimisten som ser livet som ett halvtomt glas medan Beatrice gläds åt att det fortfarande är halvfullt. En dag flyr de tillsammans ut i det stora okända utanför de skyddande murarna på mentalsjukhuset. Beatrice känner trygghet bakom sin fasad av den överklass hon kommer från medan Donatella utgör en tragisk figur märkt av det hårda liv hon levt innan hon påbörjade vistelsen på mentalsjukhuset. Bägge karaktärerna kompletterar varandra perfekt och ger den andra möjligheter att utveckla sina särdrag och ge publiken möjligheter att skratta eller gråta åt och med dem. Den första uppgiften ligger på Beatrice axlar medan Donatella får representera den mörka delen i relationen.

Galna av lycka är en film som förtjänstfullt glider genom hela skalan av känsloyttringar och kanske blir en nystart för italiensk filmkomedi av klassiskt snitt.

skriven 2017-06-08

print

Våra samarbetspartners