THE FLORIDA PROJECT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Sean Baker
Skådespelare: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Valeria Cotto, Christopher Rivera

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-02-09

Först kom Little Miss Sunshine sedan Beasts of the Southern Wild och nu The Florida Project. Alla dessa tre filmer handlar om unga flickebarn som hamnat utanför den gängse normen för en vanlig barndom. De har föräldrar som inte är som vanliga Svenssons utan lite mer udda. Skillnaden mellan dessa filmer har i sin tur mest med miljöerna att göra.

The Florida Project utspelar sig i utkanten av Walt Disney World i Orlando, Florida. Längs med en av de stora vägarna som leder fram till det Magiska Kungadömet där loppmotellen avlöser varandra. Motellen fungerar förutom som ett billigt övernattningsrum även som mer eller mindre permanent bostad för människor som ligger på gränsen till hemlöshet. Många är arbetslösa, har invandrarbakgrund, medicinska bekymmer, ja, mönstret känns igen. På ett av dessa motell introduceras vi för den 6-åriga tjejen Moonie och hennes mamma Halley, bägge ypperligt gestaltade av nykomlingarna Brooklynn Prince och Bria Vinaite. Motellet har det passande namnet Magic Castle. Detta liksom alla andra motell på Stripen har Disneyklingande namn, och sköts av managern Bobby Hicks.
Denne fungerar som alltiallo på hotellet, håller koll på allt och alla, fixar det som ska fixas, och tar tag i det obehagliga som bara måste göras. Ibland fungerar han också som en slags fadersfigur till den hämningslösa Moonie och alla hennes upptåg.

Rollen som Bobby görs för övrigt av Willem Defoe, och värt att notera här är förstås att han fått en Oscarnominering för besväret. Vilket är ytterst välförtjänt. För The Florida Project har onekligen gett honom möjlighet att att briljera framför kameran. Själva historien om social misär och utstötthet kommer lite i andra hand. Fast filmens miljöer är skitiga, så är filmen ändå väldigt ljus. Klart sevärd.

Skriven 2018-02-06

print

Våra samarbetspartners