ALLT DU ÖNSKAR KAN DU FÅ… (The Place)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Paolo Genovese
Skådespelare: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alba Rohrwacher, Sabrina Ferrelli

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-05-11

Tänk dej för vad du önskar… det kan ju slå in är ett gammalt talesätt som onekligen har fog för sej. Ett annat som också manar till eftertanke är att den friske har tusen önskningar, men den sjuke har bara en. Paolo Geneveses senaste film har med rätta blivit en Bingo på hemmafronten och är på gång med nyinspelningar från diverse länder bland andra USA där Hollywood är ute med krokarna.

Vi befinner oss på en större restaurang där den mystiske Mr L’Uomo dagligen sitter förankrad vid samma bord med en stor bok som han skriver i efter att ha samtalat med ett antal människor av olika karaktär. När vi blir delaktiga i samtalen förstår vi att den gemensamma nämnaren är att de alla har önskningar rörande pengar, kärlek och sjukdomar. L’Uomo presenterar sej varken som Gud eller Djävulen bara som en mellanhand, som delger de håra villkoren för att få sin önskning verkställd. Alla accepterar, men efterhand som de påbörjat beta av sitt villkor – som visar sej fläta ihop deras öden – förändras deras syn på sin önskning och deras perspektiv på livets mål och mening tar sej nya vägar.

Genoveses nya film manar till många eftertankar om vad som verkligen är viktigt i tillvaron, och hur mycket vi egentligen är benägna att offra för andra saker som kanske inte borde prioriterats så högt. Sen finns det ju å andra sidan andra saker vi borde prioritera högre och inte se som givna och naturliga inslag i vår tillvaro. Det är glädjande att filmen fått så stort kommersiellt gensvar eftersom den inte är lättillgänglig och klappar aldrig publiken medhårs, tvärtom. Vill ni se någonting utanför den gängse repertoaren, och ta med er intrycket hem efter ridåfall se Önskningen och hoppet om en lyckad biokväll blir uppfyllt.

Skriven 2018-05-02

print

Våra samarbetspartners