EN SISTA SEMESTER (The Leisure Seeker)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Paolo Virzi
I rollerna: Helen Mirren, Donald Sutherland, Janel Moloney, Christian Mckay, Dana Ivey

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-03-16

Paolo Virzis (Girighetens pris bl.a.) nya film skulle kunna sägas vara en visuell bild av schlagern “De sista ljuva åren” det vill säga en lovsång till livets ridåfall. På fel sida om 70 börjar de hurtfriska “grattis du evigt unge” skorra allt ihåligare och behovet av sofistikerade sanningar begränsat när krämporna står i kö och vill in.

Paolo Virzi sätter i sin första engelskspråkiga film tänderna i Michael Zadoorians vemodigt humoristiska bok om ett äldre par som ger järnet i sin gamla husbil för sista gången på de amerikanska vägarna. John (Donald Southerland) som har ett förflutet som engelskspråklärare har i sin Alzheimer lättare att komma ihåg Hemingways böcker än sin lagvigda älskade hustru Ella (Helen Mirren). Paret har levt ett lyckligt liv tillsammans men bägge vet att ridån nu snart kommer att gå ner och de vill avsluta med de sista ljuva åren. Givetvis måste en såhär besk medicin serveras åskådaren med lite socker i botten annars går den inte ner.

Två drivna proffs som Mirren och Southerland vet givetvis detta likväl som Virzi och alla agerar efter detta faktum. Småputtrig dialog smälter samman italiensk komeditradition med amerikansk road-movie och resultatet är inte oävet även om det inte alltid fungerar. Att man ändå har stor behållning av att få följa med på John och Ellas semester är helt och hållet kemin mellan Mirren och Southerland som lyfter filmen till mycket högre höjder än själva filmen bär.

Skriven 2018-03-13

print

Våra samarbetspartners