IIRIS VILJANEN – Kritikerrosade artisten åker på sommarturné

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sommarens första konsert blir på Fasching i Stockholm på söndag den 4 juni.

Iiris Viljanen är en av de mest kritikerrosade popartisterna i Sverige just nu. I höstas släppte hon sitt album “Mercedes” – en skiva som när TT i slutet av året publicerade en lista över de svenska album som fått finast recensioner under 2016, hamnade på plats nummer två. Iiris Viljanen hyllas för sina pianomelodier och textförfattande – hennes personliga texter handlar bland annat om psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser och det är svårt att jämföra henne med andra artister. Som någon skrev, Viljanen är liksom sitt eget universum.

Och vad gäller konserterna har vitsorden inte heller låtit vänta på sig. På Manifestgalan 2017, indiebolagens egna Grammisgala, var Iiris Viljanen nominerad till Årets Live. Strax innan nominerades hon till DNs kulturpris av tidningens musikkritiker. Under våren gjorde Viljanen en bejublad dubbelkonsert på Malmö Live där både pianoskivan ”Kiss me, stupid & 7 more solo piano pieces” och ”Mercedes” framfördes, med ett inledande samtal om hennes musikskapande. GAFFA skrev bl.a. i sin recension att: “Viljanen är en mästare på att koka ihop sprödhet med glödande intensitet och en perfektion som aldrig känns tillrättalagd. Hennes låtar blöder och tränger sig djupare in än vilka svarta Amors pilar som helst”. Finska Vasabladet skrev i sin recension då Iiris nyligen återvände till uppväxtorten för en efterlängtad spelning: “Ja, vad ska man säga. Iiris Viljanen är så begåvad, Stina Ekblad-klass.”

Hennes första egna Stockholmsspelning efter releasen av Mercedes – på Kulturhuset Stadsteatern i februari – sålde snabbt slut. Nu kommer fler chanser att se Iiris Viljanen live när hon i sommar ger sig ut för spelningar runt om i landet.

Sommarturné 2017
04 juni Stockholm, Fasching (med band)
09 juni Esbo (FIN), Nordiska Nätter (solo)
10 juni Katrineholm, Den stora solfesten (solo)
19 juli Varberg, Majas vid Havet (solo)
22 juli Åstol, Åstols rökeri (solo)
25 juli Kopparberg, Ställbergs Gruva (solo)
29 juli Östersund, Storsjöyran (med band)
10-12 augusti Göteborg, Way Out West (med band)
09 september Stockholm, Drottningholms Slottsteater (med band)
(Fler spelningar tillkommer)

© United Stage Artist

print

Våra samarbetspartners