LISA STRØMME – Ny bok “Målarens musa”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Romanen inspirerad av Edvard Munch släpps i Sverige!

Målarens musa är en roman inspirerad av Edvard Munch och de kvinnor som svärmade kring honom på sommarstället i Åsgårdstrand. Boken, som släpptes i Storbritannien förra året, har redan sålts till 13 länder och nu kommer den på svenska.

I denna roman skapar författardebutanten Lisa Strømme sin egen version av historien bakom Skriet, en av Edvard Munchs mest kända målningar.

Sommaren 1893. Den norska fiskebyn Åsgårdstrand förbereder sig för turisternas ankomst, för de välbärgade familjerna och de bohemiska konstnärerna. Bland konstnärerna finns Edvard Munch.

Som varje sommar poserar den unga Johanne Lien för målarna, barfota med sina nyplockade jordgubbar. Allt för att återskapa målningen hon en gång stått modell för. När hon tar anställning som husa hos den förmögna familjen Ihlen övertalas hon att bli budbärare för den egensinniga dottern i familjen, Tullik, i hennes försök att fånga konstnären Edvard Munch. Johanne dras till de hudlösa känslorna som präglar både Munchs målningar och den hemliga kärleksaffären. Men när Tullik ber henne att dölja ännu större hemligheter måste Johanne avgöra om det är värt risken …

Lisa Strømme föddes 1973 i brittiska Yorkshire och studerade i Glasgow. Hon är gift med en norrman, har två barn och bor idag i närheten av Åsgårdstrand, det norska lilla kustsamhälle där konstnären Edvard Munch tillbringade somrarna och där målningen Flickan med jordgubbarna kom till. Det här är hennes första roman.

© HarperCollins Nordic

print

Våra samarbetspartners