PATRIOTS DAY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Peter Berg
I rollerna: Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, J.K. Simmons, John Goodman, Kevin Bacon

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-03-31

Peter Berg minns vi som den mesige huvudpersonen i Wes Cravens på sin tid totalförbjudna SHOCKER. De senaste decennierna har han mest varit verksam som regissör. På sistone har det mest blivit filmer som bygger på sanna historier; den kassa LONE SURVIVOR och den trista DEEPWATER HORIZON. båda med Mark Wahlberg i huvudrollen.

Nu är Mark Wahlberg tillbaka i huvudrollen i ännu en Peter Berg-film som bygger på sanna händelser; PATRIOTS DAY, den första av två filmer om maratonbombarna i Boston 2013. Den andra heter STRONGER och kommer senare i höst. För övrigt är den svenska premiären på PATRIOTS DAY märkligt sen, filmen gick upp i USA redan i december förra året.

Jag hade förväntat mig en sentimental, flaggviftande och outhärdlig historia. Jag måste säga att jag blev positivt överraskad när jag såg filmen. Det sentimentala serveras först på slutet, när de verkliga människorna från dramat intervjuas. Dessförinnan är filmen en hårdför och intensiv actionthriller – detta beroende på att man faktiskt slog ihop två olika manus om terrordådet; ett drama och en actionfilm.

Patriots Day är en helgdag i Massachusetts. Denna dag går även Boston Marathon av stapeln. Peter Bergs film börjar lite saggigt med att maratonets start närmar sig. Vi presenteras för diverse personer till kompet av vemodigt pianoklink (Trent Reznor och Atticus Ross står för musiken). Det unga, lyckliga, gifta paret som pratar om vad de ska hitta på under dagen, och vi förstår att de kommer att hamna i bombernas väg (om jag förstått det hela rätt, kommer STRONGER att fokusera på dessa). Den unge, snälle polisen som nervöst bjuder ut en tjej, och vi förstår att han kommer att råka illa ut. En ung kines, som vi förstår kommer att bli viktig. De två unga muslimerna som förbereder bombdådet. Och så presenteras vi för mordutredaren Tommy Saunders (Wahlberg), som skadar sitt ena knä vid ett tillslag. Han är en av de poliser som ska sköta säkerheten under marathonet, och blir förstås den där (ganska) vanlige man som hamnar mitt i smeten och som inte ger sig innan terroristerna åkt dit.

När de två bomberna detonerat, kaos råder, och röken börjar lägga sig, anländer FBI, som tar över. En sammanbiten Kevin Bacon spelar specialagenten som leder jakten på förövarna. John Goodman spelar en polischef, JK Simmons är en garvad snut som får visa vad han går för. Michelle Monaghan har inte alltför mycket att göra som Tommys fru.

Jag minns förstås det här bombdådet, det är ju bara fyra år sedan. Jag minns de suddiga bilderna på attentatsmännen som kablades ut. Jag minns att polisen fick tag på dem under dramatiska omständigheter.
Däremot minns jag inga detaljer, och jag har ingen aning om hur pass nära sanningen Bergs film ligger. Dock bör själva utredningen vara ganska autentisk, jag tror nog att det var så här det gick till när de hittade förövarna med hjälp av diverse övervakningskameror.

Actionscenerna är vekligen fläskiga. Här ifrågasätter jag sanningshalten. Scenen när polisen hittar bombarderna är lång – lååång – och väldigt bra. Det är den extremt väl iscensatt actionscen, kanske lite åt HEAT-hållet, och det utvecklas nästan till fullt krig på en gata. Ett dussin bilar sprängs i luften, hundratals kulor avfyras. Jag anar en viss överdrift – men vad vet jag, jag var inte där.

PATRIOTS DAY blir faktiskt riktigt spännande – trots det faktum att vi vet hur det går. Filmen är intensivt berättad, det är svettigt. Mark Wahlberg, som är från Boston, gör sin vanlige typ, det finns inte mycket att säga om hans insats, men Kevin Bacon gillar vi ju, för att inte tala om JK Simmons.

Självklart är det här alldeles för långt. Två timmar och tretton minuter. En del sidospår skulle kunna strykas. Kanske hade det blivit bättre som en renodlad actionfilm – som renodlat drama hade det säkerligen blivit för sentimentalt. Medan jag såg filmen kände jag att jag skulle kunna sätta en fyra, men efter att ha tagit en tupplur hemma i soffan, kom jag fram till att en mer sansad trea nog sitter bättre.

skriven 2017-03-29

print

Våra samarbetspartners