ALL THE MONEY IN THE WORLD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ridley Scott
I rollerna: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Romain Duris, Timothy Hutton

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-01-26

Ridley Scotts ALL THE MONEY IN THE WORLD är filmen som främst kommer att bli ihågkommen för det faktum att Kevin Spacey klipptes bort efter det att filmen färdigställts, och ersattes med Christopher Plummer. Nu är detta en rätt bra film och Plummers insats är enastående – men visst sitter man ganska ofta och tänker på att Spacey är ersatt, det är liksom ofrånkomligt.

Ni vet ju vad som hände. Det uppdagades att Kevin Spacey förgripit sig på pojkar, och Ridley Scott ville inte ha kvar honom i sin film. ALL THE MONEY IN THE WORLD skulle få USA-premiär den 22:a december förra året. Den åttonde november beslutades det att Spacey, 58, skulle ersättas med Plummer, 88. Av en trettio år äldre skådespelare? Ja, tydligen hade Spacey gjorde rollen sminkad för att se äldre ut. Dessutom hade Plummer tidigare erbjudits rollen.

Jag trodde att det handlade om en förhållandevis liten roll, men så är inte fallet. Plummer är med i drygt halva filmen, han gör en av huvudrollerna. Det handlar om 22 scener, vilka filmades på åtta dagar. Något som är möjligt med ett proffs som Plummer.

Filmen bygger på verkliga händelser. Det är tidigt 1970-tal och i Italien kidnappas den 16-årige Paul Getty (Charlie Plummer, som inte är släkt med Christopher), sonson till miljardären J Paul Getty (Christopher Plummer), mannen vars stora konstsamlingar blev grunden till Gettymuseet. Eftersom den gamle Getty är världens rikaste man, påstås det i filmen, ska det inte vara några problem för honom att hosta upp de miljoner kidnapparna kräver.

… Fast gubben Getty vägrar betala. Om han skulle ge efter för en kidnappares krav, skulle snart alla Gettys barnbarn kidnappas. Pauls ensamstående och hårt prövade mor (Michelle Williams) blir fullkomligt ifrån sig och försöker på alla sätt, varav en del mindre bra, få sin son släppt. Det går inte så bra. Mark Wahlberg spelar en mystisk agent som ska se till att Paul hittas.

Kidnapparna är ett gäng sluskar som häckar i ett skjul. De blir allt våldsammare och alltmer oberäkneliga, men en av dem (fransmannen Romain Duris som italienare) mjuknar upp.

Som jag skrev ovan, är ALL THE MONEY IN THE WORLD en rätt bra film. Det är förstås väldgort, det är snyggt, jag gillar 70-talsmiljöerna, och det är ibland lite spännande. Mark Wahlberg är dock inte så kul, han är lika trist och degig som vanligt, och den hysteriska Michelle Williams blir lite irriterande. Romain Duris gillar jag, han är bra i sin roll – och Christopher Plummer är lysande. Hans Getty är något slags farbror Joakim – han är snål och gniden, en stenhård affärsman, men någonstans i honom finns det en gnutta värme. Jag läste att Kevin Spacey spelat honom som helt igenom känslokall. Jag kan tänka mig att Plummers tolkning är bättre. Men det får jag väl aldrig veta.

Att Plummers scener gjordes snabbt på en dryg vecka märks inte alls. ALL THE MONEY IN THE WORLD är väl det bästa den notoriskt ojämne Ridley Scott fått ur sig på några år, men jag håller igen lite med betyget.

Skriven 2018-01-24

print

Våra samarbetspartners