TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Michael Bay
I rollerna: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Laura Haddock, Stanley Tucci, John Goodman

BETYG: ETT
PREMIÄR: 2017-06-24

Jag: “Nu ska jag skriva om TRANSFORMERS.”
Min sambo: “Kan du inte skriva om Trance Dance istället?”
Nej, tyvärr.

Okej. Vad har TRANSFORMERS-, PIRATES OF THE CARIBBEAN- och FAST & FURIOUS-filmerna gemensamt?
Jo: om man inte är tolv år och ser de här filmerna om och om och om och om igen, är det fulllkomligt omöjligt att hålla isär de olika delarna. Vad hände i FAST & FURIOUS 6? Minns du det? Nähä. PIRATES OF THE CARIBBEAN 3, då? Inga minnen? Mer än att det var ett jävla brölande i över två timmar? Jag personligen har lättare att hålla isär FREDAGEN DEN 13:E-filmerna!

Här på TOPPRAFFEL! har jag tidigare recenserat TRANSFORMERS två, tre och fyra – och den enda film i serien jag har vissa minnen av, är den allra första filmen. Den förra filmen, “fyran”, hette AGE OF EXTINCTION. Mark Wahlberg spelade hjälten. Det är faktiskt allt jag minns.

“Fyran” varade två timmar och 45 minuter. Denna nya film, “femman”; THE LAST KNIGHT, är hör och häpna kortare. Den varar bara två timmar och 29 minuter. Men den känns som sju timmar – filmen tar aldrig slut.

Michael Bay har åter regisserat. Bay påstår att detta blir hans sista TRANSFORMERS-film, nu får det vara slut. Även Mark Wahlberg har sagt att han nu tackar för sig. Detta ska vara den allra sista filmen. Trots detta avslutas THE LAST KNIGHT med en liten cliffhanger.

Den här filmen börjar faktiskt rätt bra. Det är medeltid, och kung Arthur och hans riddare runt runda bordet är involverade i en enorm batalj. Denna prolog är rätt imponerande – och jag tycker att det är synd att den eländiga KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD inte var som denna prolog. Bäst av allt är att ingen mindre än Stanley Tucci (!) spelar Merlin! Han är fantastisk i rollen – och han är med alldeles för lite, bara ett par minuter.

Vi får veta att Merlins magi inte alls var magi. Nä, redan då fanns det Transformerrobotar på jorden. De hjälpte kung Arthur, och Excalibur var vissst ett robotsvärd.

Okej, och sedan dyker det upp en textskylt: “1600 år senare”, och det är det är åter dags för det gamla vanliga. Och jag tappade tråden på en gång. Efter en stund hängde jag inte med alls. Någon sorts ond transformersbrutta i rymden vill åt Merlins stav. Anthony Hopkins spelar en gammal engelsk greve som vet allt om de gamla riddarrobotarna – eller ska det vara robotriddarna? Greven låter hämta Cade Yeager (Wahlberg), som tillsammans med en välartikulerad kvinnlig historiker (Laura Haddock) skickas iväg för att hitta staven.

Det smäller och brakar och exploderar mest hela tiden. Jorden är på väg att stryka med. Det är soldater mot robotar mot flygplan mot ännu fler robotar mot ubåtar mot ytterligare några robotar. Med undantag för den gula Bumblebee, är det svårt att se skillnad på robotarna. Då och då görs det försök till humor. Det går väl … sådär. Michael Bay är ingen King of Comedy. John Turturro är med i ett par korta scener, han filmas i närbilder där han babblar och skriker exalterat.

Brukar inte TRANSFORMERS-filmerna vara lite bättre än så här? Det enda som är lite bra i THE LAST KNIGHT är alltså prologen. Resten är mer påfrestande än vanligt. I 3D, förstås. Striderna håller på så länge att jag satt och tänkte på annat. På vad jag skulle äta till lunch. På eventuell rolig post jag väntar. På att jag inte fick glömma att smita inom Systembolaget och köpa öl till midsommar.

Det kändes som om jag fått min hjärna stekt när jag kom ut efter pressvisningen. Jag jag var lätt lomhörd. Och bussresan hem var ett helvete.

Jag har inte sett THE MUMMY, men den kan omöjligt vara sämre än det här elektrifierade skrotupplaget till film.

En märklig detalj: filmen skiftar hela tiden i format. De olika klippen är olika maskade. Ibland fyller bilden ut duken, ibland ligger ett svart band nedtill, ibland både uppe och nere, och banden skiftar i storlek. Detta märkliga letterboxformat ser jättekonstigt ut. Är det någon som vet varför det är så? Jag har sett det tidigare i andra 3D-filmer, men då har det bara handlat om någon enstaka scen. I THE LAST KNIGHT är det hela tiden.

skriven 2017-06-20

print

Våra samarbetspartners