PATRIOTS DAY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Peter Berg
I rollerna: Mark Wahlberg, Michelle Monaghan, J.K. Simmons, John Goodman, Kevin Bacon

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-03-31

De flesta av oss hade nätt och jämnt hunnit skaka av oss September 11, 2001 förrän bombdåden i Boston Maraton April 15 2013 kablades ut över världen. Mitt under rådande maraton sprängdes två bomber i snabb följd längs målrakan och katastrofen var än en gång ett faktum där skadan var maximal. Med åren har vi som bekant blivit vana vid bomber i folkträngsel också här i Europa…och de kommer att bli fler var så säkra.

Patriots Day tilldrar sej om och kring attentatet och polisjakten därefter med polismannen Ed Davis hågkomster och handlingar som bas. I verkligheten fanns säkert många hjältar som drog sitt strå till stacken för att minimera skadorna och fånga terroristerna så filmen hade inte behövt lägga så mycket möda på att trycka ner deras förträfflighet i halsen på oss. Mark Wahlberg har en aura av de gamla filmhjältarna James Stewart, Fred McMurray och Henry Fonda över sej ibland lite tråkiga och förutsägbara men genuina och folkliga i sin framtoning. Att balansgången mellan dokumentär och action måste tacklas under lupp för regissören Peter Berg är givet eftersom vi redan sett det mesta i tv från ringside när det begav sej och för mycket pang-pang och biljakter kan lukta spekulation i ragnarök och svavel.

Jag tycker Berg gör ett gediget jobb här speciellt när han lägger energi på att berätta om polisens pusselläggning för att få fram bilden av terroristerna. F.ö. verkar den främst aktive vara en sk-t stövel både mot sin hustru och underkuvade bror så gåtan varför han inte också skulle vara en massmördare kanske inte är helt höjd i dunkel. Hans bror fångades ju upp när han gömde sej i en båt och sitter nu bakom lås och bom. Tilläggas skall kanske att vi hade klarat oss utan några ointressanta människors förehavanden i marginalen eftersom det hade kortat ner filmen en 15-20 minuter och parkerat den på rätt sida om 2 timmar.

skriven 2017-03-29

print

Våra samarbetspartners