JOHN BACKDERF – Ny serieroman “Sopigt”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Aktuell med självbiografisk serieroman om sopor och med Sverigebesök

Varje vecka tömmer vi våra hem på hushållssopor, men vad händer egentligen med skräpet efter det att vi gör oss av med det? I den självbiografgiska serieromanen Sopigt berättar John “Derf” Backderf om sina år som sophämtare och bjuder på fakta om hur avfall hanteras runtom i världen i jakten på hållbarhet.

John Backderfs serieroman Sopigt utspelar sig åren efter att John tagit examen från high school, då han och hans barndomsvänner försörjer sig på det största skitjobbet av alla skitjobb – sophämtare.

Berättelsen bryts av med faktasidor om hur avfallshanteringen ser ut runtom i världen, och var de enorma mängder sopor som produceras varje dag tar vägen. I jakten på hållbar avfallshantering lyfts Skandinavien, och Sverige, fram som ett föredöme.

John Backderf, känd under pseudonymen Derf eller Derf Backderf, är en amerikansk serieskapare från Ohio. Han började sin karriär som sophämtare innan han bestämde sig för att ge serietecknandet en chans. Mest känd är han för sin serieroman My friend Dahmer om skolkamraten Jeffrey Dahmer – som kom att bli en av USA:s värsta seriemördare någonsin. My friend Dahmer har även filmatiserats med premiär i USA den 17 april 2017.

Backderf har vunnit flera priser, bland annat Angoulême Prize, Robert F. Kennedy Journalism Award och en bronsmedalj från Society of Newspaper Design. Han har även nominerats till det prestigefulla priset Eisner Award – två gånger. Hans verk har visats på flera gallerier och museum.

I samband med Stockholms Internationella Seriefestival besöker John Backderf Stockholm den 17-21 maj.

© Kartago

print

Våra samarbetspartners