ROOSTER COGURN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Klassisk western. USA 1975
Regi: Stuart Miller
I rollerna: John Wayne, Katherine Hepburn, Anthony Zerbe, Richard Jordan, John McIntire
(Universal) (Region 1, amerikansk DVD)

BETYG: TRE

Så har man då, efter alla dessa år, sett vad jag trodde var John Waynes sista film Men se där hade jag fel!

Waynes sista kom ett år senare, hade titeln “The Shootist” och regisserades av ingen mindre än min gamle favorit Don Siegel, och jag kan inte minnas att jag sett denna heller, varför den genast sätts upp på “filmer jag måste se”-listan.

John Wayne repriserar sin roll som den enögde, whiskyglade lagmannen Rooster Cogburn från “True Grit” (1969) – en film bröderna Coen gjorde en remake av 2010 med Jeff Bridges i Waynes gamla paradroll (Wayne erhöll en Oscar för sin insats i den första filmen; inte för att det säger så mycket, men ändå…) I fagert sällskap har han i denna uppföljare för första och sista gången i filmsammanhang jämnåriga Katharine Hepburn (båda födda 1907).

Och det är skådespelarnas karisma som håller ihop verket (även “skurkarna” Richard Jordan och Anthony Zerbe är fina). Storyn är i simplaste laget och inte helt logisk och emellanåt måste man dra på smilbanden när stand-ins och stuntmän slängs in å det taffligaste (allt var inte bättre förr!).

Summa summarum: Behaglig underhållning tack vare huvudrollsinnehavarna!

Skriven 2015-05-05

print

Våra samarbetspartners