BIG JAKE – tidig (western)föregångare till Die Hard och Taken

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: George Sherman
Skådespelare: John Wayne, Richard Boone, Maureen O'Hara, Patrick Wayne, Christopher Mitchum
Genre: Action/western
Land: USA
År: 1971
Längd: 109 minuter
Format: DVD
Distributör: Majeng Media
Betyg: 4

Släng dig i väggen Liam Neeson! John Wayne körde Taken-temat ända in i kaklet för redan 50 år sedan!

Filmen Big Jake är på många sätt en föregångare både till Taken och Die Hard och hela deras genre som blivit så framgångsrik idag … Någon kidnappas, någon ger sig ut för att skipa rättvisa, och skurkarna möter ett grymt öde i en byggnad som färgas allt blodigare…

“Not hardly!”

Jake McCandles introduceras iBig Jake i en dialog med en skurkaktig typ (som just försökt hänga en oskyldig fåraherde) som säger att han trodde att Jake McCandles var död.

“Not hardly,” gruffar McCandles på sitt sedvanliga ordkarga hjältesätt. Det där är McCandles sätt att ta sig an Mark Twains odödliga citat om sin egen dödlighet, “Ryktet om min död är betydligt överdrivet”.

Det här är ett running gag hela filmen igenom – att någon säger att de trodde att Jake McCandles ljus brunnit ut och Waynes knarriga stämma gruffar “Not hardly!” allt mer irriterat.

Det är som om både westernhjälten och westerngenren påminner om att de är i högsta grad levande och vitala i Big Jake – oavsett eventuella rykten om det motsatta.

Fyra decennier med vilda västern

1970-talet blev John Waynes sista decennium som westernstjärna. 1930-talet (med bland annat John Fords numera kulturminnesmärkta klassiker Stagecoach) var hans första decennium. Big Jake är dock inte Waynes sista western – det är Den siste gunfightern (originaltitel: The Shootist) från 1976 som uppvisar Lauren Bacall, Ron Howard och James Stewart i övriga huvudroller. Eller så är Waynes sista western Star Wars från 1977 (där John Wayne faktiskt gör en röstroll) – om man nu räknar Star Wars som en western, vilket man borde göra, för den har det mesta från westernklassikerna … klippiga berg, oberäkneliga vildar, bakhåll vid en ravin, jättelång promenad i en öken … och duell i solen (eller duell under stjärnorna).

En häst, en hund och en solnedgång

I Big Jake spelar John Wayne Jake McCandles – en ensamvarg som trivs att rida in i solnedgången tillsammans med sin trogne häst och sin trogne hund som heter Dog. Men så kommer ett meddelande om att hans barnbarn Jake – alltså Little Jake – har blivit kidnappad av ett gäng ruggiga förbrytare med John Fain (Richard Boone) i spetsen. Big Jake återvänder till familjen som han inte sett på nästan tio år.

Jakes fru Martha McCandles är någorlunda vänlig och vackrare än någonsin – rödhåriga, irländska Maureen O’Hara spelade ofta olika tuffa damer med skinn på näsan i äventyrsfilmer och westerns och hon var en nära vän till John Wayne – men attityden som Jakes söner uppvisar är en hårdare nöt att knäcka. James McCandles (spelad av John Waynes egen son Patrick) är extra uppnosig, medan motorcykelfantasten Michael McCandles (spelad av Robert Mitchums son Christopher) är något vänligare inställd till farsgubben.

Biljakter och motorcyklar

Filmen utspelar sig år 1909 och Michael kör motorcykel hellre än han rider, sheriffen i stan och hans anhang kör hellre bil … Men Jake McCandles är old school. Han ger sig av med sina hästar och en mulåsna för packningen, sin trogne hund Dog och sin gamle vän Sam (Bruce Cabot). Det visar sig att Jake har helt rätt … Sheriffen och hans gäng råkar ut för ett bakhåll vid en klyfta (som ser precis ut som den som fungerade som bakhållsplats i 1977 års Star Wars, inspelad sex år efter den här filmen…)

Hjälte med läsglasögon

Gång på gång visar sig Jakes beslut vara de rätta. Att ta det old school. Att vara traditionell. Att inte lita på nymodigheter. Men han tar med sig sönerna som back-up i alla fall. Den yngre av dem visar sig vara en bra prickskytt. Och man erkänner i filmen att Jake har blivit lite till åren – han behöver faktiskt läsglasögon! (Hur många westernhjältar i allmänhet eller actionhjältar över huvud taget kan du räkna upp som behöver glasögon? Annat än som förklädnad, för att se nördig ut?)

Våldsam uppgörelsen i Mexico

Slutuppgörelsen i en byggnad i Mexico, där Little Jake fritas, diskuterades av samtiden som exempel på övervåld. Idag … har man inga sådana tankar alls. Redan nästa år kom ju Gudfadern och det avhuggna hästhuvudet. Det var värre. Dessutom: Big Jake banade väg för att hjältar spelade av Liam Neeson, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Denzel Washington med flera skulle kunna utföra sina massakrer på skurkar som varit okloka nog att kidnappa deras barn, barnbarn, fruar, ställföreträdande barn eller vad det nu vara månde.

Big Jake marknadsför med tydlighet samma myt som gjorde Die Hard till en säljande succé – du kan ha drivit bort ifrån din fru (och hela din familj) emotionellt och/eller geografiskt men du behöver bara inta en byggnad och massakrera alla och så kommer din fru (och dina söner) att hylla sig som den stora hjälte du är värd att hyllas som! “Let’s go home!” – grand finale! – och inget mer behövs sägas.

Verkliga bilder och en verklighetsförankrad nyhetsröst …

En extra kul liten detalj: Filmens berättarröst görs av George Fenneman och han introducerar tidsandan och tidens nymodigheter med hjälp av nyhetsbilder och arkivbilder – vi får alltså se hur civiliserat och kulturellt framåtskridande allting har blivit i Europas olika metropoler och på Amerikas östkust, där det sofistikerade New York ligger – samtidigt är västra USA fortfarande till stor del vildmark och “rena rama vilda västern”. George Fenneman var även i verkligheten presentatör på radio och TV och dessutom känd som sidekick till Groucho Marx i frågeshowen You Bet Your Life.

Slagsmål i saunan och duell i duschen

Big Jake är inte packad med våldsamma scener – mycket av actionscenerna är helt enkelt spexiga, småskojiga, fartfyllda, humoristiska … Det är inte varje dag som man ser en western med biljakter eller motorcykelstunts. Dessutom finns en inbyggd homage till North to Alaska i filmen – handgemäng i saunan har här blivit till duell i duschen!

Big Jake är en tjusig technicolor western, med massor av old school western kändisar i rollerna och dessutom några nya namn i huvudrollerna. Räddningsuppdraget är något av ett familjeprojekt – men det är även filmen. Från Ethan Wayne (Johns yngste son) i rollen som den kidnappade Little Jake McCandles till Michael Wayne (Johns äldste son) som producerat hela filmen.

Big Jake var en samtida hit som gick bra på bio och som visar att gammal är ändå äldst – även om den äldste behöver läsglasögon.

Skriven 2020-07-24

print

Våra samarbetspartners