SIMPLE MINDS, Falconersalen, Köpenhamn den 12 mars 2015

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Första gången jag såg Simple Minds i Köpehamn var just här på Falconerteatret (som det hette då) nästan på dagen för 31 år sedan den 26 mars 1984 och nu är det dags igen för min, ja för vilken gång i ordningen ser jag nu Simple Minds egentligen? Tror jag tappade räkningen vid tjugonånting och det var nog en del år sedan…

Senast Simple Minds var i Köpenhamn var förra sommaren då de spelade gratis på Tivoli och samtidigt passade bandet på att introducera en del nytt material som under hösten var en del av den senaste plattan Big Music. Turnen de nu är ute på är ju Big Music Tour 2015 och materialet från Big Music har en stor del i låtvalet så förvänta er inte en greatest hits kavalkad – det fick ni under fjolårets Greatest Hits Tour.

När Ravels Bolero tonat ut körde Simple Minds igång med The Calls Let The Day Begin. Ett par låtar in var det så dags att introducera det senaste tillskottet Catherine AD som körde ett medley med en halvaukustisk version av The American som sedan gick över till Home. Om nu inte man nu inte hört de senare albumen var igenkänningsfaktor ganska låg det tog tills bandet körde körde igång med klassikern I Travel, låten som ledde till genombrottet under det tidiga 80-talet, innan de närmare 2500 i publiken i det nästan utsålda Falconer kom igång. Gubbarna kan än och även ljusshowen höll hög klass, bland det bästa jag sett på länge. Catherine AD fick även solospela River Of Ice vid pianot och mot slutet dök Charlie upp på fiol. Gamla öppningsnumret Waterfront från spelningen här för mer än 30 år sedan dammades av och därefter följde låten de flesta förknippar Simple Minds med – Don’t You. Allsången avslutade så första halvan av konserten. Jim Kerr skulle verkligen gjort sig som körledare i Körslaget.

Konsertens andra halvlek började med att Sarah Brown, som först nu dök upp på scen, körde en nästintill accapellaversion av Book Of Briilliant Things och fortsatte med East at Easter även dessa från Sparkle In The Rain som spelades här den kvällen för mer än 30 år sedan. När Sarah sen körde i gång med Once Upon A Time kom Jim Kerr åter upp på scenen och hitsen från den senare delen av 80-talet och det tidiga 90-talet rullades ut. Someone, Somewhere In Summertime bröt mönstret tillfälligt innan de nya Midnight Walking och titelspåret från senaste plattan Big Music spelades innan Sanctify Yourself avslutade.

Extranummerna fick förövrigt tillbaka Catherine men nya Bittersweet och Doorscovern Riders On The Storm samt Alive And Kicking kändes lite torftiga med tanke på alla godbitar som inte spelades… Men det är också lite speciellt att låtlistan ändras kontinuerligt och ingen spelning blir den andra lik.

Bandet:
Jim Kerr – Sång
Charlie Burchill – Gitarr
Andy Gillespie – Klaviatur
Ged Grimes – Bas
Mel Gaynor – Trummor
Catherine AD – Klaviatur, gitarr, kör
Sarah Brown – Kör

Skriven 2015-03-12

print

Våra samarbetspartners