LOSTBOY! AKA JIM KERR, KB, Malmö den 23 oktober 2010

Klicka på bilden, för att se hela bilden

På KB var det glest denna lördagskväll när Jim Kerr sångaren från SIMPLE MINDS kom och hälsade på….

Det verkar som ansvariga glömt att skicka ut inbjudningskort eller något ditåt. Men inte desto mindre var dom få som var där mer entusiastiska. Hardcorefansen stod längst fram (inkluderat mig) och flera av dem hade varit på torsdagens konsert i Köpenhamn av diskussionerna att döma. Publiken bestod mestadels av 45+ som säkerligen hade alla vinyler med Simple Minds hemma i bokhyllan. Och torsdagens konsert i Köpenhamn drog inte heller speciellt mycket folk.

Att Jim Kerr skulle komma till KB och att man skulle stå så nära honom att man kunde knyta hopa hans skor är inget man hade kunnat drömma om. Simple Minds som på åttiotalet fyllde fotbollsarenor och hade världshits spelar numera på betydligt mindre scener, och om inte det är ett bevis på att bandets storhetstid passerat bästföredatum så går Jim Kerr ytterligare ett steg, gör solokarriär och kör en lågbudgetturné i något som han kallar för ELECTROSET.

Gillar man Simple Minds gillar man absolut detta. Det är musik i samma anda, lite mer strömlinjeformad och mer syntar. Jag tycker det är låtar som skulle kunna vara skrivna i NEW GOLD DREAM eller SONS AND FACINATION-eran. Fast då med modernare snitt. Med sig hade Jim sångerskan SARAH BROWN och SIMON HAYWARD på keyboards.

De öppnade med KILL OR CURE (som inte finns med på plattan) en clubhit i mina öron. Vidare fick vi höra REFUGEE som med sin trallvänliga refräng och envisa syntriff har fastnat i skallen. Även SHADOWLAND är en låt vars refräng etsar sig fast ett bra tag. SHE FELL I LOVE WITH SILENCE är en annan höjdare från plattan som verkligen låter Simple Minds från mitten av 80-talet. I nästan en timme o trettio minuter fick vi höra låtar från plattan och ytterligare låtar som inte finns på skiva. Tydligen har han skrivit massor med musik och förhoppningsvis kommer det väl en platta till även om man på hemsidan kan ladda ner nytt material hela tiden. Han har väl insett att han har tillräckligt med pengar på kontot. Istället gör han sina fans glada och det tackar vi för.

Sarah Brown körde i slutet MOBYS WHY DOES MY HEART FEEL SO BAD och hennes röst är så grymt bra att nackhåren reser sig. Även om hon körade och fyllde ut sången bra ville jag ha hört mer av henne. Lite gammalt material kunde han inte låta bli att spela så det blev en fräck version av I TRAVEL.

En sammanfattning…………Dom få som var där tror jag blev mer än nöjda. Jims röst håller bra och trots att all gitarr, bas trummor etc var samplat eller spelat på keyboard lät det bra. Självklart hade det varit mer känsla om det varit riktiga gubbar som lirade, men risken att det blivit för mycket Simple Minds över det hade nog varit stor. Nu är det ju ett helt nytt grepp han tagit. Lite trist att inte fler hittade dit bara.

skriven 2010-10-24

print

Våra samarbetspartners