SIMPLE MINDS, Växjö Rockfestival, Växjö den 30 maj 2009

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Detta var dag 2 på det senaste tillskottet i Festivalsverige.

Dag 1 hade bjudit på bl.a. CAROLINE AF UGGLAS och SOUNDTRACK OF OUR LIFES.

SIMPLE MINDS premiärspelning på deras nya turné (som blandar festivalspelningar och den egna ”30 Years Live”) är ju festivalens höjdpunkt. Mer om detta lite senare.

Under dag 1 hade ca 2500 betalande sökt sig till det natursköna Evedal vid Helgasjöns strand.

Dag 2 i korthet började med att världens äldsta Beatles tributeband, kanske inte äldsta men nog ett av de mest långlivade, LIVERPOOL äntrade den stora scenen (Scen 1). Klockan var kring 14 och det var inte speciellt mycket folk. Efter en dryg timme var gick det loka karaokebandet WONDERBAND upp på Scen 2. De blandade allt från Roxette, Bon Jovi och Guns’N’Roses till Kelly Clarkson. Tja…
Tillbaka på Scen 1 var STONECAKE ett kul återseende men vem kom ihåg att de släppte en platt 2007. Självklart blev ”Tuesday Afternoon” det stora numret.
Eftermiddagen och kvällen fortsatte med CCR tributebandet COSMO’S FACTORY, den alltid lika coole PUGH ROGEFELDT, de gamla pubrockarna DR FEELGOOD rockade fortfarande fett, ett hittepå THE ANIMALS som trots allt var bra, en trög och seg MATS RONANDER innan det var dags för SIMPLE MINDS.

Nu låg publiken säkerligen kring 5000 och utanför på gräsmattorna och i fritidsbåtarna var det säkert 100-tals fler.
Vill även påpeka att det fanns en Scen 3 där mindre lokala förmågor huserade i samarbete med studiefrämjandet.

Klockan hade passerat 22 när ”Introt” från scen 1 började ljuda. Till tonerna av ”Waterfront” äntrade så festivalens affischband scenen och den redan varma temperaturen steg åtskilliga grader. Raskt fortsatte de med förra plattans höjdare ”Stay Visible” innan det var det för kvällens första premiär.
Den nya singeln ”Rockets” från albumet ”Graffitti Soul” rockade i gammal god SM anda.
Jim Kerrs enorma scenvana och persona gör så att han har publiken i sin hand, ja det hade han direkt iofs.
Tempot lugnades ner en aning i den finstämda ”Mandela Day” för att åter skjuta fart i ”Ghostdancing” som gick över i Neil Youngs gamla ”Rockin In The Free World”, som nu har slagit rot i SMs låtrepetoar genom att ligga med på den nya bonusskivan ”Searching For The Lost Boys”, det var även livepremiär för den, som följdes av den tunga ”Big Sleep”.
Ljudet var kanske inte det bästa men vad gjorde väl det när de stora hitsen och arenafavoriterna från 80-talet ”Promised You A Miracle”, ”Don’t You (Forget About Me)” och ”Alive And Kicking” fick publiken att hoppa o skutta och ta fram sina kameror och mobiler för att föreviga detta ögonblick.
”Belfast Child” och ”New Gold Dream” avslutade.
Att SM skulle bli inropade till extranummer var ganska givet.
Tyvärr fick dom sällskap av massor av mygg när de körde igång med kvällens tredje livepremiär ”This Is It”. Efter ”See The Lights” och ”Sanctify Yourself” tackade bandet för sig.

Så gjorde även denna recensent och till tonerna av ”Hells Bells” med AC/DC tributebandet Hazy Dizzy började hemfärden. Tyvärr missade vi favoriterna P FLOYD, det hade blivit alldeles för sent.

För alla Växjöbor och kringboende kan man hoppas att det blir en fortsättning men då gärna ett endags arrangemang.

Skriven 2009-05-31

print

Våra samarbetspartners