JUDAH FRIEDLANDER, Mejeriet den 22 augusti 2013

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Alls som någon skådat sett komediserien 30 Rock fick garanterat en déjà vu känsla när de såg Judah Friedlander på Mejeriet i torsdags. Han såg nämligen exakt likadan ut som sin karaktär Frank Rossitano brukar göra. Den alldeles för stora kepsen det ostyriga skägget och den lufsiga looken rent allmänt var på plats. Komikern förklarade i en intervju tidigare i veckan att det helt enkelt inte fanns något val när han tog rollen. Eftersom han mestadels befinner sig på turné fanns det inte tid för något finsnickeri utan Frank fick bli en avbild av Judah.

Däremot skiljer sig den verklige karaktärens humor en del från den påhittade figurens dito. Man skulle kunna säga att Judah är mer utflippad och bisarr. Frank skulle aldrig säga saker som “Jag har öppnat en strippklubb I tunnelbanan. Pålarna fanns där ju redan och det gör pendlandet lite mer intressant.”. Eller “Om man legaliserade heroin först hade det varit väldigt lätt att göra marijuana lagligt efteråt”. Men eftersom Friedlander samtidigt älskar ordlekar var det förstås en hel del som hade varit totalt omöjligt att översätta, typ “Some people dress to kill. I dress like I killed somebody a long time ago” och “I saw a one armed man in at second hand store”.

Men det genomgående temat i showen var Friedlanders status som världsmästare på allt i allmänhet och karate i synnerhet. Han sade sig ha ett “extra svart” bälte i det sistnämnda, och hade till och med lärt en väldigt ung Bruce Lee ett och annat. För övrigt var monologen fylld med absurda överdrifter av typen “Jag löser Rubiks kub medan jag moonwalkar” och “Jag brukar lyfta tyngdlyftare som lyfter tyngder”.

Sedan är tydligen Friedlander känd för att kommunicera ovanligt mycket med publiken, och mycket riktigt blev monologen nästan till en dialog när han undrade varför världen hatar USA. Efter att ha frågat några utvalda i de första raderna var de inte var ifrån avhandlades mestadels seriösa ämnen á la Guantanamo, dödsstraffet och hälsovården. Men även Housewives Of Beverly Hills var på tapeten, och komikern svarade snällt. Ja, jag säger snällt för Friedlander är ingen hardcore åsiktsmaskin som orerar Däremot kan man ana var han står bakom en kommentar som “Vi har inte fri hälsovård, men vi har AC, så vi kan ruttna i en sval miljö”.

Överhuvudtaget är denne man en tämligen soft snubbe, som lever på sin timing, snarare än på att smattra ut skämt på ackord. Istället pratar han i ett lugnt tempo, och låter publiken smälta orden precis den där extra sekunden tills garvet kommer helt utan någon extra push. Det borde onekligen en del andra komiker – ingen nämnd ingen glömd – ta lärdom av.

skriven 2013-08-23

print

Våra samarbetspartners