FRANZ FERDINAND – vännerna har blivit ”riktiga män”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

De är ett av de mest framgångsrika indiebanden det senaste decenniet. Namnet är Franz Ferdinand, och när deras självbetitlade debutalbum såg dagens ljus 2004 var succén lika omedelbar som oväntat stor. Guld- och platinaskivor mer eller mindre regnade över skottarna från en stor del av världen medan tunga priser som det prestigefyllda Ivor Novello och The Mercury Prize utgjorde grädde på moset. Året därpå cementerade uppföljaren You Could Have It So Much Better succén, men därefter har hysterin kring bandet avtagit något. Nya albumet Right Thoughts, Right Words, Right Action är det första livstecknet på fyra år, och det tog lika länge för föregångaren Tonight att värkas fram.

– Yeah, så är det, konstaterar trummisen Paul Thomson. Men grejen är att vi bara vill göra bra skivor, och vi är inte så bra på att bara obevekligt hamra ut nytt material hela tiden. Vi går in i studion när vi skrivit fyra sånger. Därefter väljer ut den vi gillar bäst, och sedan fortsätter vi på det viset tills vi är klara. Det är så vår arbetsprocess ser ut, vi gillar inte att sitta instängda för länge i taget..

Paul säger att det nya verket både inneburit en återgång till ett enklare sound och ett normalare liv. Det var bara fyra killar i ett rum som mer eller mindre enbart arbetade kontorstid. Kvällsjobb undveks i stort sett för att hålla energinivån på topp.

– Det var ett väldigt avslappnat sätt att arbeta på, och om jag nu får säga det är det här vår bästa skiva hittills.

– Det får du såklart. Men det här är också den första plattan ni producerat helt själva?

– Yeah, det hade blivit dags. När vi gjorde första skivan med Tore Johansson var det skivbolagets idé. Vad vi inte visste var att han skulle föreslå att vi skulle arbeta med utomstående låtskrivare. Det var lite jobbigt, så vi sparkade bakut lite då. Men för det mesta hade vi hur kul som helst. Sedan med andra skivan var vi på och hackade på varandra hela tiden, så producenten fick agera medlare. Fast nu kommer vi överens och vet vad vi vill ha, så det kändes inte nödvändigt med en producent längre.

Paul berättar stolt att förhandsreaktionerna på de nya låtarna hittills varit ”ganska bra”. Entusiasmen för bandet finns kvar, men samtidigt har de dragits in en mindre debatt om lyriken på skivan, som sångaren Alex Kapranos påstår avhandla ”cynikerns sökande efter optimism och skeptikerns sökande efter handledning”. Frontmannen säger dock samtidigt att alstret ifråga inte är politiskt, men att politikerna borde lyssna på det.

– Ja, det är ett bra positivt statement, och det säger hur vi som människor känner det för tillfället. För det är klart att vi är politiska som individer, men vi försökte att inte vara explicita. Det brukar inte bli bra. Många band försöker ju vara tydliga, men de är inte särskilt bra på det..

I skrivande stund har elva år förflutit sedan Franz Ferdinand bildades. En relativt lång tid, men Paul berättar att det bara känns så ibland. I dagens läge säger han sig kunna fortsätta i evighet. Fast det fanns förvisso en tid innan Right Thoughts… då kvartetten tvivlade på om man någonsin skulle göra något mer. Likaså fanns det perioder i början av karriären då man var fast i långa turnécykler då längtan efter familj, vänner och hem nästan blev för stark. Men i slutänden har bandet och vänskapen trots allt överlevt allt.

– Yeah, det var därför vi tog en paus efter andra plattan. Ingen av oss hade kunnat smälta allt vi varit med om eller vant sig vid det här nya livet. När vi började hade vi aldrig några pengar, att inte behöva kämpa längre var overkligt.

– Ja, ni slog ju onekligen igenom väldigt stort?

– Vi var mer framgångsrika än någon kunnat föreställa sig. Ingen såg det komma. Inte ens skivbolaget förväntade sig det när vi skrev på kontraktet. De hoppades på en mindre succé, men de trodde aldrig att det skulle bli så stort som det blev.

– Men är det lika roligt idag som i början?

– Definitivt. Jag känner mig mer komfortabel i min musikerroll. Vi kan alla njuta av spelningarna och spelar riktigt bra. Samtidigt har vi blivit riktiga män nu, nuförtiden kan vi prata ut med varandra på ett helt annat sätt än förr.

Skriven 2013-08-20

print

Våra samarbetspartners