NÖTKNÄPPAREN, Tivoli Koncertsal, Köpenhamn den 22 november 2012

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Spelas tom den 22 december

Det finns nästan på ingen föreställning som är så starkt förknippad med julen som Nötknäpparen framför allt inte någon balett eller opera. Så hur blir nu balettklassikern till Pjotr Tjajkovskijs välkända musik med de välkända styckena ”Blommornas Vals” och ”Karamellfeens Dans” i Tivolis tolkning då?

Kanske lite bakgrunds information om föreställningen först är på sin plats.
Föreställningen är hittills den största balettuppsättningen i Tivolis Koncertsal.
Balettchefen Peter Bo Bendixen står för koreografin och Nötknäpparen är hans första helaftonsföreställning.
Hennes Majestät Drottning Margrethe av Danmark står för scenografin vilket i Tivoli sammanhang inte är allt för ovanligt då drottningen vid flertalet tillfällen arbetat med Tivolis Pantomimeteatret.
Tivolis Nötknäpparen utspelar sig på julafton i 1870-talets Köpenhamn där Claras familj har bjudit in en del gäster. Bland gästerna återfinns diktaren HC Andersen, balettmästaren August Bournonville samt Tivolis chef Bernard Olsen och alla har klappar med till Clara. Clara somnar vid granen och tar med alla sina intryck till världens bästa drömställe: Tivoli. Vägen dit går genom storm och snö som sen magiskt förvandlas till en somrig oas fylld med dans och musik lett av Tivolis egna Harlekin, Columbine och Pjerrot.
Ensemblen är internationell med dansare från bl.a. Europa, USA och Sydamerika.

Jag har väl sett denna föreställning i olika uppsättningar ett antal gånger och detta är nog en av de familjevänligaste föreställningarna hittills, om man nu räknar bort filmer som ”The Nutcracker in 3D” och den tecknade ”Nötknäpparen och muskungen”. Har man nu sett Nötknäpparen lite för ofta finns ju även risken att man saknar vissa karaktärer och har kanske lite svårt för Tivoli vinklingen men jag tycker att det fungerar utmärkt. Drottning Margrethes scenografi och Peter Bo Bendixen koreografi har jag inte heller något att invända mot. Så sammanfattnings vist är det en väl spenderad afton som väntar de familjer som tar chansen att se denna klassiska julbalett på andra sidan sundet.

Litet PS
Självklart ingår inträdet till Tivoli i biljettpriset så var ute i god tid innan och passa på att uppleva Jul i Tivoli.

Biljett info

skriven 2012-11-23

print

Våra samarbetspartners