NÖTKNÄPPAREN, Det Kongelige Teater, Köpenhamn 2020

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Koreografi: George Balanchine
Musik: Pjotr Tjajkovskij
Scenografi och kostym: Anthony Ward
Dirigent: Catherine Winnes
Orkester: Det Kongelige Kapel

Medverkande i urval
1. akten

Dr Stahlbaum: James Clark
Fru Stahlbaum: Christina Michanek
Clara: Karen Vedel
Fritz: Otto Scholte
Hr. Drosselmeier: Gregory Dean
Prinsen/Drosselmeiers brorson: Dexter Kyhl

2. akten

Sockerfén : Holly Dorger
Sockerféns kavaljer: Marcin Kupiñski
Daggdroppe: Lena‑Maria Gruber
Soloblommor: Stephanie Chen Gundorph, Emma Riis‑Kofoed

Ingen jul utan Pjotr Tjajkovskij klassiska balett Nötknäpparen. I år skulle ju både Tivoli (med Drottning Margarethes scenografi) och Det Konglige Teater (med George Balachines koreografi) gå upp i Köpenhamn så att man kunde koppla av mellan alla julmarknader. Men ödet ville annorlunda dels satte ju pandemin stopp för svenskarna att kors sundet och sedan satte danskarna själva p för alla sådana här sammankomster. Tivoli ställde in sin föreställning innan premiären men Det Konglige han köra ett par föreställningar. Två av dessa filmades innan teatern stängde och det är dessa vi kan njuta av nu.

Pandemivänlig föreställning

Året föreställning skiljer sig en hel del från tidigare års. Behöver väl inte gå in på detaljerna – alla har ju inte sett de senaste årens föreställningar… Hursom kändes den lite lättare men sedan är det svårt att göra då man ser mycket mer på sin egen TV än man gör i salongen. Många scener och detaljer såg man mycket tydligare nu men att man kan storyn utantill vid detta lag är ju inte heller betydelselöst.

Sedan undrar jag inte om det var första gången jag såg en kvinnlig dirigent, Catherine Winnes leda Det Kongelige Kapel. Det är bara en reflektion inget bedömande för det lät lika bra som alltid.

Under första akten var det bara Gregory Dean som repriserade rollen som Hr. Drosselmeier från förra året resten av dansarna var nya. Även andra akten innehöll ett par repriser bland andra Holly Dorger som Karamellfen och Marcin Kupiñski som hennes kavaljer.

För er som inte känner till Nötknäpparen kopierar vi resumén ur dess Wikipedia sida.

I baletten börjar historien i President Silberhaus hem, där många barn och gäster infinner sig för ett julfirande. När Drosselmayer kommer in i rummet börjar klockorna mystiskt att ringa, och barnen blir rädda. Han har dock tagit med sig leksaker, och vinner därför snabbt barnens förtroende. Silberhaus bestämmer dock att barnen ska lägga undan leksakerna, varefter Clara och Fritz blir ledsna. För att trösta dem ger Drosselmayer dem en nötknäppare, men ett bråk uppstår kring vem som ska ha den. Därefter försöker Fritz knäppa en för stor nöt och nötknäpparen går sönder. Clara tar sedan hand om den trasiga nötknäpparen. Senare har Clara svårt att sova och går ner till stora salen igen, men salen invaderas snabbt av många möss och en stor muskung. Clara tar skydd vid nötknäpparens säng, och därefter inleds en strid mellan mössen och ett antal leksaker som leds av nötknäpparen. Nötknäpparen strider en mot en med Muskungen, men tycks förlora – men vinner efter att Clara kastat sin sko på Muskungen. Nötknäpparen förvandlas sedan till en vacker prins.

I andra akten är Clara och Nötknäpparen i fantasilandet “Syltbourg”. Flera tableau vivanter visas innan Karamellfen uppenbarar sig och välkomnar Clara och nötknäpparen. Baletten avslutas med att hela Syltbourg firar deras återkomst med ett flertal danser.

Får ni inte nog av Nötknäpparen kan man ju alltid kolla in Dramatens version satt i Elsa Beskow-land på SVTPlay.

Skriven 2020-12-23

OBS! – För att kolla på föreställningen från Sverige måste man använda sig av en VPN exempelvis NordVPN som speglas mot Danmark.

print

Våra samarbetspartners