ERIK BERGSTROM, Bröderna Gryms sagor (ICA Bokförlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Att döpa om bröderna Grimm till bröderna Grym och sedan hitta på grymma och förhoppningsvis roliga berättelser har folk antagligen gjort i alla tider – jag kommer ihåg noveller, böcker, serier och annat från de senaste fyrtio åren, alla försedda med varianter på bröderna Grym i titeln.

Här har vi så ytterligare en bok kallad “Bröderna Gryms sagor”, den här gången av Erik Bergstrom – som visar sig vara amerikan, upptäckte jag efter ett tag, eftersom jag först inte noterade att prickarna över ö:et saknas. “Bilderbok för vuxna” kan man kanske klassificera det här som. Möjligtvis seriebok, det handlar nämligen i de flesta fallen om serier, om än oftast med en enda stor ruta per sida.

Bergstrom ritar i en stil jag egentligen inte alls gillar; det är medvetet fult på ett konstnärligt sätt; allting är groteskt, skevt och vingt, om än väldigt effektivt. Men men det kan jag ha överseende med så länge innehållet är så här pass roligt. För större delen av de här sagorna är riktigt roliga – och grymma.

Folk som bor i en sko mosas så att blodet sprutar när en jätte trär på sig dojjan. Pinocchio ljuger och spetsar folk med sin näsa. Rapunsel fastnar med håret och får huvudet avslitet. Jag måste erkänna att här finns en eller ett par skämt jag inte begriper, men det kompenseras av den lika oväntade som bisarra “Guldlock och de tre bögarna” och den allra sista grejen, som visar hur det egentligen skulle se ut om fåglar och möss gör en balklänning till Askungen.

Ska jag anmärka på något, är det att på sin höjd tar en kvart att läsa boken, som är inbunden och kostar runt en hundring.

skriven 2011-07-28

print

Våra samarbetspartners