MARTIN WIDMARK : BERÄTTELSER FRÅN VALLEBY – DET MYSTISKA BREVET – varmhjärtat, småputtrigt och helfestligt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: LasseMajas Detektivbyrå
Illustratör: Helena Willis
Genre: Deckare & kriminalhistorier
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 64
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-02-25

Widmark och Willis är en matchning gjord i humorhimmelen. Det mystiska brevet är del ett i en splitterny serie som utspelar sig i Valleby, men utan att ha juniormästerdetektiverna Lasse och Maja i centrum. Det gör att Widmark och Willis kan ta ut svängarna ännu mer när det gäller humor och upptåg – och vi får lära känna många av de älskansvärda och ofta knasiga Vallebykaraktärerna ännu bättre.

Det mystiska brevet är egentligen inte så mystiskt. Brevbäraren Franco Bollo har bara råkat spilla kaffe på kuvertet så att det inte syns vem som är mottagaren. Enda ledtråden är att hen ska finnas på Kyrkogatan. Och så står det “grattis” på kuvertet.

Bröderna Bacon på mysteriejakt

Bröderna Bacon har Lasse och Maja som sina stora idoler och nu ser de sin chans att hjälpa till och samtidigt lösa ett helt eget mysterium. Inte för att de kan läsa vad det står på kuvertet – de har nämligen inte lärt sig att läsa än, vare sig med eller utan kaffespill – utan för att de är påhittiga. Om man ropar “grattis” till alla som befinner sig på Kyrkogatan — då borde man väl hitta vem som ska ha brevet?

Det låter som en lysande idé – fast alla de som är på Kyrkogatan blir snarast besvikna eller ledsna över gratulationerna, eftersom alla är deprimerade eller nedstämda på olika sätt och av olika anledningar.

Fyndig födelsedagsgrisknorr

När bröderna Bacon väl har hittat födelsedagsgrisen – som skickat gratulationer till sig själv (på så sätt är man säker på att få post!) – är det självklart att baka tårta och bjuda in alla deprimerade Vallebybor till kalaset – så blir de glada igen!

Varmhjärtat, småputtrigt, helfestligt och med en härlig födelsedagsgrisknorr på slutet. Kan det bli bättre? Valleby behöver inte LasseMajas detektivbyrå och stora kupper för att bli intressant. Små mysterier provar slutledningsförmågan lika bra.

En läsfest som högläsningsbok

Det finns stora färgbilder på varje uppslag (med ledtrådar i) och texten är ännu mer lättläst än i serien om LasseMajas detektivbyrå. Massor av olika karaktärer med olika röstlägen gör detta också till en läsfest som högläsningsbok.

print

Våra samarbetspartners