MARRIAGE (Married Life)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Psykologisktromantiskt spänningsdrama. USA, 2007
Regi: Ira Sachs
I rollerna: Pierce Brosnan, Chris Cooper, Rachel McAdams
(Sony) (Region ABC, amerikansk Blu-Ray)

BETYG: FYRA

Här har vi minsann ett riktigt litet stort guldkorn. Inte nog med att det hela har en ruskigt snygg look, det hela är på sitt sätt ordentligt spännande, spirituellt och oförutsägbart också.

Året är 1949. Historiens voiceover och jag är Richard, en dåtidens player som inte tror på kärlek, känslor och sådant tjafs. Hans bäste vän är Harry, en herre som är tryggheten personifierad med fin villa i förorten, en god hustru, vovve och söndagsmiddag hos släkten. Nu börjar dock den välputsade ytan krackelera. Harry tror sig nämligen ha hittat den stora kärleken utanför hemmet i form av den väldigt mycket yngre Kay, en söt änka som till synes verkar trivas bäst med att kura i hemmets lugna vrå och läsa en god bok eller tio.

Harry ser flickvännen som någon med potential nog att göra honom lycklig ”på riktigt”, men när han introducerar honom för Richard vet man att allt inte kommer att gå enligt planerna. För samtidigt som Harry börjar fundera på att ta sin fru Pat av daga för att hon ska slippa lida av att bli lämnad kan inte Richard låta bli att så att säga sondera terrängen med Kay.

Detta upplägg bäddar onekligen för en snitslad handlingsbana, men relativt lite går som man tror. Exakt vad som händer tänker jag dock låta bli att avslöja. Däremot kan man konstatera att vägen mot upplösningen bjuder på både små och stora vändningar allt medan små ledtrådar planteras ut efterhand.

Samtidigt är väl inte själva handlingsförloppet alltid det viktigaste här. Åtminstone inte för den som liksom jag kan njuta av visuellt finlir där en viss tidsperiod är fångad på kornet. För miljöer, inredning, bilar och kläder är nämligen en ren njutning att skåda. Liksom skådespeleriet för övrigt. Brosnan, Cooper, McAdams och Patricia Clarkson i de fyra huvudrollerna är alla fantastiska i sina kontrollerat subtila rolltolkningar. Ingen av dessa indvider är perfekta på något vis, de har snarare mer än ett oschysst drag. Men det gör dem bara mer mänskliga även om deras agerande egentligen inte är acceptabelt.

Jag gissar att folk som uppskattar alster, typ Oscarsaktuella En enda man, Revolutionary Road och Far From Heaven kommer att slicka i sig Married Life med hull och hår. Inte för att uppläggen är direkt lika varandra i något av fallen, det enda gemensamt ur den synvinkeln dessa alster har är väl att de alla fokuserar på förortens alienerande inverkan. Däremot finns de uppenbara stilistiska kvaliteterna i alla dessa filmer, och i det här fallet gör Blu-Raytekniken bara det hela ännu läckrare.

Skriven 2010-02-22

print

Våra samarbetspartners