FANTASTISKA VIDUNDER: DUMBLEDORES HEMLIGHETER – fördelen är att historien har ett ordentligt slut

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
Regi: David Yates
Skådespelare: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler, Mads Mikkelsen
Land: Storbritannien, USA
År: 2022
Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Längd: 142 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios / Warner
Betyg: 4

En gång i tiden var Harry Potter världens mest framgångsrika franchise. Nu sjunger spin-off franchisen, om vad som hände innan Harry Potter föddes, på sista versen. Magizoologen Newt Scamander ska rädda världen från den onde Grindelwald, sin tids Lord Voldemort, och till sin hjälp har Newt en magisk bebisget.

Attraktionen med Harry Potter franchisen var bland annat söta ungar och söta djur (alla ville ha en uggla som Hedwig), tjusiga miljöer från de brittiska öarna, den alternativa magiska verkligheten där alla som känner sig “udda” i den vanliga världen kan hitta ett hem och allt skoj som man kan ha för sig på internatskolan. Det är mumsigt godis, kalas, tävlingar, midnattsfester, skolutflykter och sportturneringar (reglerna för quidditch är bara marginellt tydligare än de för cricket).

Vem är den franske gubben och varför ska de till Bhutan?

Nu undrar ungarna vad det är för fransk farbror som Newt har med sig på tåget, och vad det är för amerikansk tant som Newt hämtar upp, och ärligt talat, vi har ingen aning. Och vem är den där Santos? Vem är hen och varför ska de hjälpa hen att vinna valet? Återigen – vi har ingen aning. Santos har aldrig varit med tidigare i Harry Potter världen. Det hjälper inte ett jota att vara påläst. Familjens frågor haglar och min status som Harry Potter orakel är i fara.

Varför är valet i Bhutan? Vet inte. Varför ska de åka till Bhutan och hjälpa till med ett val? Vet inte. Harry Potter ska ju hålla till i England och Skottland! Varför har de inte spelat in hela filmen i Skottland, de har ju en så fin sjö där? Ja, det har de, och nej, jag vet inte!

Charmen med brittiska miljöer säljer

Charmen med brittiska miljöer har globalt sålt allt från Miss Marple, Sherlock Holmes, Morden i Midsomer och Kommissarie Morse, till Kung Arthur, Svärdet i stenen, Merlin, Alice i Underlandet, Narnia, Sagan om Ringen och Harry Potter. Kinesiska fans sade i Harry Potter-dokumentärer att de mycket väl visste att magi inte fanns i deras land. Förmodligen inte någonstans i Asien, eftersom asiater är så moderna. Men i Europa, i England, kan det fortfarande finnas magi och drakar … Och Loch Ness odjuret bor i den där sjön i Skottland.

Missriktad orientering mot det orientaliska

Nu begår alltså Harry Potter spin-off franchisen det oförlåtliga felet att exotifiera och orientalisera … och att påstå att all magi kommer från Bhutan. Det är bara så dumt. Och så skumt. Och det förstör ju det magiska skimmer som alla fans på alla kontinenter vet vilar över de brittiska öarna, där kelter och druider och Kung Arturs riddare har knatat omkring.

Den magiska bebisgeten är en quilin som är ifrån Kina

Ytterligare en fråga: Varför ska Newt åka till Kina och hjälpa ett vilt djur med förlossningen – vilda djur brukar ju klara sig själva i alla naturprogram … ?! Svaret blir återigen: Vet inte! Newt kanske är korkad som inte vet detta basala faktum om vilda djur, eller så är det manusförfattarna som är korkade?

Prison break i Berlin med Portkey

Förutom Kina och Bhutan så besöks även Berlin. Där tillfångatas Newts bror och prison break plan följer. Återigen ifrågasätter man rättssäkerheten i den alternativa magiska världen. Redan i den första Fantastic Beasts filmen, Fantastic Beasts and Where to Find Them, skulle Newt och hans käresta avrättas utan rättegång och utan bevisföring och utan försvar, för brott de inte begått. (Nej, det var inte Lord Voldemorts föregångare som de träffat på, bara amerikanska byråkrater).

Poff och iväg!

Och … Egentligen hade Newts brorsa aldrig behövt tillfångatas i den här filmen, eftersom han hade en Portkey till Hogwarts på sig och det var bara att aktivera den. Och så vips, poff och iväg, och förföljarna vet inte vart man tagit vägen! Vad som helst kan vara en Portkey — en gammal strumpa, ett par underbyxor, ett paket chips, en cigarett – eller en rostig gammal spann. Spannen var vägen till Paris i Fantastic Beasts: The Crimes of Grindewald.

Bubblor – det miljövänliga magiska resesättet för alla tider

Om man är less på poff och iväg med Portkeys, så finns det så många alternativa magiska vägar på vilka man kan fly förföljare. Till exempel i en svävande bubbla, à la Glinda the Good i The Wizard of Oz. Det verkar förresten vara Grindelwalds favoritexit. Säga vad man vill om den onde trollkarlen men han är en finsmakare när det gäller gyllene Hollywoodmagi.

Bebisget istället för valurnor och valsedlar

Det verkar förresten väldigt konstigt att ett val ska avgöras med hjälp av en magisk bebisget. Har de inte valsedlar och valurnor?

Hitintills har magivärlden varit som en satirisk skrattspegel av vår egen. Vem minns inte när Harry Potters bäste vän Ron Weasley var irriterad på brorsan Percy och hans karriär inom den byråkratiska trollkarlsvärlden. När alla länders representanter försökte komma överens om hur tjocka bottnarna skulle vara i olika kittlar, påminde det hela om en parodi på EU. (Ron blev säkert Brexitanhängare, bara för att reta Percy!).

Se till att ha snacks i fickorna!

Rons brorsa Charlie fick använda mycket tid för hälsokontroller och karantän innan han kunde importera drakar till Hogwarts, så att Harry kunde få flyga drake (levande drake alltså, inte en sådan på ett snöre).

Nu går det tydligen att flyga en magisk bebisget till Bhutan utan några hälsokontroller eller någon karantän eller någon byråkrati alls … och ett val ska avgöras av vem ett litet djur väljer. Se till att ha snacks i fickorna! Det låter inte alls som den “Wizarding World” vi har lärt känna.

Varför dra med en vanlig bagare på ett magiskt äventyr?

Vän av ordning undrar säkert varför man drar med sig en polskättad bagare från Queens, New York, helt utan magiska egenskaper och talanger, på ett livsfarligt världsomspännande trolleriäventyr. Svaret är självklart. “Excuse for exposition”. En icke-magisk person behövs i gruppen, så att alla de andra har någon att förklara saker för. Annars hade det varit omöjligt för åskådaren att hänga med. Dessutom blir bagaren imponerad av allt han ser, och förhoppningsvis smittar entusiasmen av sig på filmens åskådare (som har sett betydligt mer av Harry Potters universum och förmodligen är lite blasé över allt hokus pokus vid det här laget).

Inga trovärdiga kärlekspar

J.K. Rowling är inte alldeles bra på att skapa trovärdiga kärlekspar – fans ville ju att Harry skulle välja Hermione Granger eller Draco Malfoy som käresta. Ingen gillar Ginny. (Jonas Gardell flippade ur helt när det blev “den rödhåriga bitchen” – han var helt klart “Team Draco“). Samma sak gäller Newts käresta – det finns redan tre bättre kandidater (och bättre skådespelerskor) som presenterats i Fantastic Beasts serien, samtliga gillar faktiskt djur, men hitintills har Newt (eller hans skapare) inte hittat rätt riktning.

Bohem plus byråkrat bäddar för gnisslande förhållande

Tack och lov är i alla fall flickvännen utskriven ur handlingen i den här filmen, vilket på ett sätt är ett litet framsteg – på ett annat sätt är det mycket märkligt. Om hon bryr sig så lite om hela världens framtid (och sin egen systers framtid, och Newt och hans älskade djur) och så mycket om sin egen karriär inom amerikansk magisk byråkrati, så bevisar det återigen för fansen hur fel hon är för den bohemiske rebellen. Newt, som alltid struntar i regler och alltid gör det han känner är rätt. Beskäftig och byråkratisk är ingen bra kombination att matcha med Newt.

Flickvännen är förresten amerikanska, och tror på amerikanska värderingar, som att undvika rasblandning och inte blanda vanliga människor och magiska människor. När Grindelwald säger sådant är det ondska – när Newts flickvän säger sådant är det bara amerikansk byråkrati.

Ordentligt slut – till slut

Fördelen med filmen är att den har ett ordentligt slut. Den slutar inte mitt i, som så många andra blockbusters i serier. Tack och lov – den glade bagaren och hans magiska flickvän får varandra till sist. Det är härligt att vi får se Hogwarts igen. Och Mads Mikkelsen är den bäste Grindelwald hitintills.

print

Våra samarbetspartners