FANTASTISKA VIDUNDER OCH VAR MAN HITTAR DEM (Fantastic Beasts and Where to Find Them)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Harry Potter-världen. USA, 2016
Regi: David Yates
I rollerna: Eddie Redmayne, Ezra Miller, Colin Farrell, Katherine Waterston, Ron Perlman, Samantha Morton, Gemma Chan, Jon Voight
4K UHD, 3D Blu-ray, Blu-ray, DVD
(Warner Bros)

BETYG: TRE

Välkommen till Harry Potters värld utan Harry Potter. Tja, berättelsen tilldrar sig ju i 20-talets New York så vare sig Harry Potter eller hans föräldrar är ens påtänkta. Utan vi får i stället stifta bekantskap med en ung Newt Scamander.

Newt är en brittisk trollkarl och äventyrare som rest till USA för att frisläppa ett vidunder. Väl där måste Newt acklimatisera sig till hur amerikanska Trolldomsministeriet (MACUSA) fungerar, det visar sig ju ha helt andra regler än den brittiska motsvarigheten. Newts ankomst till New York kunde nog inte kommit olämpligare då det sker väldigt besynnerliga händelser i staden. Av misstag kolliderar Newt med den människan Kowalski och magiska världen möter den mänskliga och Kowlaski blir första “No-Majen” eller “Mugglaren” som blir en del av det magiska.

MACUSA-agenten Tina får nys om detta och får i uppdrag att fixa detta…

Det verkliga äventyret börjar när vi får se innehållet i Newts speciella Resväska och av de rollfigurer som känns igen från Harry Potter har Grindelwald en stor betydelse.

Och ja en tvåa är på gång redan nästa år och sen ska det visst också komma en trea, fyra och femma. En annan sak man kan tänka på är att äventyren om FANTASTISKA VIDUNDER saknar en riktig litterär förlaga utan bara baseras på en berättelse som skrevs för ett välgörenhetsprojekt.

Bland extra materialet finns just Historien om tiden före Harry Potter. Materialet presenterar även mycket av folket bakom Harry Potter-filmerna som nu återförenas för en fortsättning/nylansering av Harry Potters magiska värld. Det bjuds även på en introduction till de nya rollfigurerna och vidunderna.

skriven 2017-04-02

print

Våra samarbetspartners