KING RICHARD – Will Smith som curlingförälder och demontränare åt systrarna Williams i ett paket

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Reinaldo Marcus Green
Skådespelare: Will Smith, Aunjanue Ellis, Jon Bernthal, Saniyya Sidney, Demi Singleton
Land: USA
År: 2021
Genre: Biografi, Drama, Sport
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner
Betyg: 4

Historien om tennisvärldens mest kända syskonpar tar sin början i Compton. Men King Richard fokuserar inte på tennis, syskonrivalitet, det speciella bandet mellan systrar, eller ens systrarna Williams enastående karriärer. Den fokuserar på Will Smith i rollen som deras pappa Richard i en roll som liknar den som han gjorde i The Pursuit of Happyness. (Vars regissör Gabriele Muccino nu är aktuell med den kritikerrosade italienskspråkiga filmen De bästa åren – missa inte!).

Skulle man kunna tänka sig en version av filmen Borg som fokuserar på Borgs mamma? Heja, vad hon har skjutsat överallt! Eller en film om McEnroe som handlar om McEnroes mamma? Will Smith har tidigare gjort sportfilmen Ali, och den handlade om boxaren Cassius Clay, senare kallad Mohammed Ali, och hans makalösa framgångar, inte om hans föräldrar.

Gemensamt med Borg

King Richard har en del gemensamt med Borg. I Borg råder välmenande människor lille Björn att satsa på ishockey. I King Richard råder en del välmenande människor systrarna Williams att satsa på basketboll. Det är helt klart vilken bakgrund som ska matchas med vilken sport.

Men Richards plan för döttrarna har egentligen inget med klassfrågor att göra – han har kommit fram till hur man tjänar mest pengar, och pengarna finns i tennis. De minsta två barnen blir hans tennisexperiment, och de är ute och tränar i ur och skur. Ofta är det väldigt mycket skur.

Curlingförälder och demontränare

Richard är curlingförälder och demontränare i ett paket. Om de både flickorna inte hade lyckats, hade resultatet då bara varit en förstörd barndom med en massa slit i onödan? Vinnarna skriver historien, i alla fall i amerikansk historia. Vinnare är man när man tjänar en massa pengar och vinner matcher – och får en biopic. Eller: pappa får en biopic.

Filmer som The Phantom of the Open och Eddie the Eagle – som också handlar om sport men som inte är amerikanska – har det sympatiska draget att de ställer sporten i fokus. Man gör det man gör för att det är roligt, inte för att pappa säger så. Eller för att bli rik och framgångsrik. Hollywoodfilmen Cool Runnings handlar förresten också om att deltaga – inte om att vinna – under Calgary OS 1988. För de flesta som håller på med sport vinner inte och blir inte rika. 50 procent av alla tennisspelare förlorar matchen. Det ligger i spelets natur.

Väjer för de mörka frågorna

Filmen väjer för alla de mörka frågorna, som hur det var att leva med någon som var så driven, så fanatisk, så förtjust att själv vara i medias strålkastarljus … och som dessutom hela tiden hade favoriter i familjen.

Familjen består av fem systrar, men tre av dem är i princip bara statister. De två tennisbarnen favoriseras, och av dessa två finns det i sin tur en som är favorit.

Lång väntan på tennismatch

De som väntar på tennismatch får lite match mot slutet då Venus Williams ska möta en spanjorska som är rankad tvåa i matchen – spanjorskan använder tricket att gå på toa när det går motigt i matchen och sedan vinner hon. Rafael Nadal använde samma trick nu senast i Australian Open. Ojoj, vad han hade ont i magen! Han grimaserade för en Oscar. Richard kallar sådana fasoner för “dirty trick” – men det är faktiskt möjligt att spanjorer får väldigt ont i magen när det inte går deras väg i en tennismatch.

En intressantare film om rivalitet och vänskap

En intressantare film hade kunnat handla om systrarna Williams och om deras rivalitet och vänskap. I den här historien är de mindre än biroller, medan Will Smith och Jon Berenthal grälar om de bästa träningsmetoderna.

Fiskar efter dramatisk Shakespeare karriär på teaterns tiljor?

Varför heter filmen King Richard? Ingen kallar Richard för King Richard genom hela filmen. Kanske är det så att Will Smith vill hinta om sin tillgänglighet för framtida Shakespeare produktioner? Kanske är det bara så att produktionsbolaget ville utnyttja det faktum att copyrighten på Shakespearepjäser gått ut? Kanske ville man locka kulturknuttar som aldrig tittar på sport och när man väl köpt biljett till filmen och upptäcker att den handlar om något så tråkigt som tennis … då är det för sent.

Fler möjliga biopics om stjärnornas entourage

Kommer det att bli fler biopics om anhöriga till stora stjärnor istället för stjärnorna själva?

Vem vet …

Här kommer några svenska förslag:

En film om systrarna Öberg – världens bästa OS-guld-systrar i skidskytte – som istället kommer att handla om hur pappa Öberg på FN uppdrag i Pakistan febrilt letar efter tårta för att fira.

En film om Maja Dahlqvist – sprintdrottning som gett kaskadkräkningar ett vackert ansikte – som istället handlar om hennes pappa, som kör passiv skidåkning hemma i soffan och på träffande dalmål kommenterar dotterns göromål. Fem kräkningar – eller tio – efter ett lopp är väl ingenting? De har väl gratis mat där borta i Peking?

En film om Armand “Mondo” Duplantis – som istället handlar om pappa Gregs advokatbyrå – eftersom alla tycker att det är så spännande med advokatbyråer.

Eller … om det är nog med pappa-filmer, en film om Duplantis hund, som intervjuas om hur det känns att ha blivit överhoppad av en världsrekordhållare.

Eller en film om Oliver Solbergs mamma. Hon var en gång i tiden på väg att bli racing-drottning – men lade all kraft på mannens och senare sonens karriärer. Racing-företaget Solberg hade inte varit någonting utan mamma Solberg. Gör er redo för en norsk-svensk samproduktion!

print

Våra samarbetspartners