LARS KEPLER, Hypnotisören (Albert Bonniers Förlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den mest omtalade svenska debutroman på mycket länge dessutom såld till sisådär 26 länder innan den ens kommit ut kan det var något?

Sen att författaren Lars Kepler är en psuedonym och alla vill veta vem det är men vem utanför kretsarna bryr sig. Ed McBain var Ed McBain och inte Evan Hunter eller vad nu egentligen hette (Salvatore Lombino). Stephen King är ju inte det samma som Richard Bachman eller var det tvärtom.

Så mycket av debatten har ju inte berört innehållet utan allt annat. Kritiken från de litterära kultursnubbarna har ju varit genomgående negativ men av de 50.000 som köpt boken är nog mer 90% nöjda med vad det är dom läst. Och kultursnubbarna som själv är författare har väl aldrig någonsin haft en sån publik för sitt finkulturella dravel. Visst innehåller boken brister både i handling och logik. Vissa avsnitt borde kanske tagits bort men till syvende och sist: boken är underhållande.

Historien om läkaren och hypnotisören Erik Maria Barks mardrömsliknande december kan ju även ses som en kritisk skildring av resultatet utav flumvänsterns idiotiska psykpolitik och den svenska kriminalvårdens tillkortakommande där brottslingarna är de största offren och de utsatta knappt bifigurer i debatten. Vem som egentligen är bokens centralgestalt spelar ingen större roll då ingen har en direkt bakgrund vare sig kriminalpolisen Joona Linna eller läkaren Bark och hans familj, vilket kunde tydliggjorts bättre. Hur som helst är detta en bok jag kan rekommendera.

Ett tillägg:
Pressmeddelande: Författarna bakom pseudonymen Lars Kepler
2009-08-11
Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril är författarna bakom pseudonymen Lars Kepler.
– Utgångspunkten för Hypnotisören var att vi båda älskar spänningslitteratur och film. Pseudonymen Lars Kepler uppstod i samma stund som vi bestämde oss för att försöka skriva tillsammans. Vi ville separera detta nya författarskap från våra egna.

skriven 2009-08-12

print

Våra samarbetspartners