WOLVERINE barnförbjuden – Fox överklagar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nuförtiden klipper ju inte Statens Biografbyrå i långfilmer – men de sätter fortfarande åldersgränserna. Detta innebär en hel del rätt konstiga beslut. Denna pressrelease trillade in från 20th Century Fox:

“Pressmeddelande 2009-04-22

**********************************************************
TWENTIETH CENTURY FOX SWEDEN ÖVERKLAGAR CENSUR PÅ X-MEN ORIGINS:WOLVERINE
**********************************************************

Twentieth Century Fox Sweden har lämnat in en överklagan till Kammarrätten i Stockholm på censurens beslut att ge X-MEN ORIGINS:WOLVERINE 15-årsgräns.

– Vi kan inte förstå varför WOLVERINE skulle få en strängare censurgräns än t.ex. den senaste Bondfilmen ”Quantum of Solace” eller ”Sagan om Ringen”-filmerna som alla var tillåtna från 11 år säger Twentieth Century Fox Swedens VD Hansi Mandoki.

I väntan på resultatet av överklagan säljs biljetterna till X-MEN ORIGINS: WOLVERINE med åldersgränsen 15 år.”

Jag håller självklart med Fox. Samtidigt måste jag inskjuta att det faktum att QUANTUM OF SOLACE fick en 11-årsgräns är märkligt. Det är ingen barnfilm, och de senaste Bondfilmerna har varit betydligt våldsammare än de var på den tiden de både barnförbjöds och censurerades. Sjuåringar kommer in på elvaårsfilmer i vuxens sällskap. Inte för att jag tror att småungar blir störda galningar av att se på fetaction, men oftast handlar det om filmer som inte är avsedda för dem.

Nu har jag förstås inte sett WOLVERINE, men herregud, det är en superhjältefilm baserad på en Marvelfigur – och jag har svårt att tänka mig att det är en splatterfilm, eller en mer vuxen film typ WATCHMEN.

Alla de här filmerna har i USA åldersgränsen PG-13; barn under 13 måste ha vuxens sällskap. I PG-13-filmer är det okej med våld, slakt, död och action, bara man skyddas från otäckheter som svordomar, cigarrettrökning, naket och sex. De är ju lite konstiga när det gäller sådant, de där amerikanerna.

Jag skulle förresten bli väldigt förvånad om WOLVERINE inte får åldersgränsen sänkt till elva år.

Skriven 2009-04-23

print

Våra samarbetspartners