En gång i videodjungeln

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nuförtiden är det inte ofta det händer, men nu har det poppat upp ännu en välbehövlig dvd-distributör på den svenska marknaden. Ni kommer väl ihåg hur det var på 1980-talet; videon låg i sin vagga och marknaden exploderade: alla och deras bröder hoppade på tåget för att tjäna sig en hacka, distributörerna var oräkneliga, och utbudet sjövilt och märkligt – videoentreprenörerna fick nämligen ta vad som stod till buds och då var aktuella biosuccéer inte att tänka på. Videobutikerna var en guldgruva för alla som älskar obskyr film, men man kan ju undra vad de som ville ha en vanlig James Bond eller Disneyfilm tänkte.

De stora bolagen på den tiden var legendariska HemVideo, VTC, Walthers Video och mytomspunna Video Invest (som hade de “värsta” skräckfilmerna). Få stora medieföretag var verksamma, men ett av dem var Esselte (vars boss satt i “Studio S” på SVT och kallade “Sound of Music” för “Sound of vision”). Men annars noterade vi muntra bolag som Mickes Video och Sweden Mowie i Lönsboda. Jo, de stavade “mowie” så. Det var lite bilhandlare över folket i branschen. Mot slutet av 80-talet var branschtidningarna fulla av annonser för små bolag, som bara hann släppa en handfull titlar innan de gick omkull.

Under 90-talet försvann de flesta av småbolagen och marknaden dominerades av de stora bjässarna: Esselte blev CIC, som delades upp i Paramount och Universal. Transfer blev SF Video, efter en del hattande blev Disney Buena Vista, Warner höll ställningarna, Scanbox växte sig större, Egmont visste aldrig vad de skulle kalla sig; Egmont eller Nordisk Film? I vilket fall innebar detta att den svenska marknaden var ganska slätstruken. Det var blockbusters – men inte så mycket annat.

Men så kom det nya millenniet, dvd-formatet hade etablerats, och en rad nya distributörer gjorde entré. Vad som skiljer dessa nya bolag från aktörerna under de tidigare decennierna, är att det idag oftast är kunniga filmälskare som ger sig in i branschen. Typexempel är killarna (det är alltid killar) bakom Klubb Super-8 Video, Studio S Entertainment och Njutafilms – bolag som sett till att vi filmsamlare nu knappt vågar köpa favoritfilmer på import, eftersom de i många fall kommer att släppa filmerna här hemma!

Och härom månaden kom alltså ännu ett nytt bolag: Out Of Line Entertainment. Deras inriktning verkar främst ligga på asiatisk film; deras första släpp bestod mest av asiatiska thrillers och actionrullar. Tittar vi på vad som kom i mars och vad som kommer släppas under april, fortsätter den asiatiska trenden med Hongkong-rafflet “Eye in the Sky”, producerad av Johnnie To, och uppmärksammade koreanska “The Chaser”; en film som figurerat mycket i brittiska filmtidningar den senaste tiden. Men vi hittar även den amerikanska spökfilmen “Fingerprints” och den udda västernfilmen “Left for Dead” av Albert Pyun (av sina belackare kallad “Albert Puke”).

Vad som fortfarande saknas på den svenska marknaden är massor av småbolag som släpper de oväntade filmerna, nya som gamla. Med Out Of Line Entertainment ser det genast lite bättre ut. Och alldeles just nu upptäcker jag att ännu en distributör är i faggorna: Sick Films, hemmahörande i Osby, av alla ställen. Deras releaser ska motsvara bolagets namn, och första släpp blir “Chainsaw Cheerleaders” med kultbrudarna Tiffany Shepis och Debbie Rochon. Kul initiativ – men snälla Sick Films, ändra det fruktansvärda dvd-omslaget. För ni vill väl locka folk att köpa filmen? Till och med Donald Farmer som regisserat motorsågsfilmen har anmärkt på att det inte går att läsa titeln på framsidan!

skriven 2009-04-17

print

Våra samarbetspartners