SPLASH, BUBBLE, BARBIE, PONYO – får det lov att vara en liten sjöjungfru i sommar …?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den lille havefru som sitter på en sten och blickar ut över vattnet är en av Köpenhamns största attraktioner. H.C. Andersens saga är en mäktig klassiker och när jag impromptu försökte sammanfatta sagan för en publik av spanjorer (på spanska) slutade det med att de strök tårar ur ögonen och utbrast ”Que bonita!” Alltså … ”Såå vackert!” (Först undrade jag om de grät på grund av min spanska.) Vilket understryker att européer i allmänhet och sydeuropéer i synnerhet ÄLSKAR mäktigt tragiska slut. Vilket man oftast inte får i sockersöta amerikanska varianter av sagorna. Men alla ska ha sitt. Alla får lov att föredra sin variant av sagorna.

Det är något visst med havsjungfrur eller sjöjungfrur eller mytologiskt vattenfolk i allmänhet (vare sig de är i sött, salt eller bräckt vatten… ;D) och vi passar på att lista några av de bästa och mest aktuella filmerna här.
Det blir som i den gamla ramsan: “Something old, something new, something borrowed, something blue …”
Och det blir både barntillåtet och barnförbjudet!

Peter Pan (1953) – Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske

Redan i början av 1950-talet skissade team Disney på sjöjungfrur … och de var inte några väna, trevliga varelser. De vill ha Peter Pan för sig själva och de försöker direkt att dränka nykomlingen Wendy … Välkommen till Neverland!
”Peter Pan” har förresten gjorts många gånger både på scen och på film. Min personliga favorit är ”Peter Pan går åt helvete” (i regi av Edward af Sillén) där Hampus Nessvold spelar en sjöjungfru-krokodil … (!) som tar sig fram genom att paddla på en skateboard … Så roligt!

Splash (1984) – Ron Howard

Årets lilla sjöjungfrun är inte den första live action version som Disney gjort av ”Den lilla sjöjungfrun”. ”Splash” är fritt inspirerad av H.C. Andersens klassiker och utspelar sig i ett samtida Amerika. På pluskontot: killen är ingen prins, han är en vanlig kille. Han spelas av Tom Hanks. Tom Hanks är världens bäste vanlige kille. Sjöjungfrun spelas av en oförglömlig Daryl Hannah och bland hennes fans kan nämnas Quentin Tarantino som värvade henne till ”Kill Bill” filmerna.
”Splash” nominerades till en Oscar – för bästa originalmanus.

Den lilla sjöjungfrun (1989) – John Musker, Ron Clements

”Splash” blev en sådan megahit (it made a splash!) att det först var svårt att marknadsföra den lilla sjöjungfrun Ariel som rödhårig. Skulle man inte hålla fast vid det vinnande blonda konceptet som marknadsfördes i ”Splash”?
Nu gick det ju bra med en rödhårig sjöjungfru. Också. Filmen blev en hyllad hit i stora delar av världen … utom i Danmark. Där man kan originalsagan och folk verkade uppriktigt förolämpade över hur sockrad denna version hade blivit. Vad kommer härnäst? Julmys med ”Flickan med svavelstickorna”? Man suckade över det påklistrade lyckliga slutet med prins- och prinsessbröllop. För poängen med sagan är väl att den lilla sjöjungfrun osjälviskt offrar sig … ?

Bubble (2022) – Tetsurō Araki

Spoilervarning här om du vill se denna fina japanska animefilm och bli överraskad!
”Bubble” utspelar sig i en postapokalyptisk framtid där Tokyo är fullt av bubblor som gör att naturens lagar inte längre fungerar som de ska. Men det hindrar inte olika ungdomsgäng från att hänga här och träna parkour … Motsvarigheten till den lilla sjöjungfrun i denna film är en varelse som föds ur en bubbla (och alternativt kan förvandla sig tillbaka till en bubbla igen?) och hennes roll är inte att gifta sig med en prins eller prinsessa utan att – precis som i originalet – offra sig, tragiskt och storslaget. Men hennes själ har evigt (bubbel-)liv.
Snygg musik av Hiroyuki Sawano – det sjätte spåret heter förresten ”Mermaid” …

Ponyo (2008) – Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki är känd för sina vackra och egensinniga tolkningar av klassiska böcker och sagor. ”Ponyo” är en underbar variant på ”Den lilla sjöjungfrun” som utspelar sig i Japan — och som handlar om den första kärleken. På riktigt. Både liten sjöjungfru och liten människa är i dagisåldern. Igenkänningen är total hos alla som någonsin varit i närheten av småttingar i trotsåldern … och hos alla unga åskådare som verkligen sjunker in i filmen. Hayao Miyazaki är väldigt bra på barnfilm – som inte är inställsam. ”Ponyo” är en av de mest framgångsrika animefilmerna genom alla tider.
Apropå trotsålder … Huvudpersonen bestämmer sig för att hon vill heta Ponyo istället för Brunhilde. Man förstår henne.

Aquaman (2018) – James Wan

Det är nästan omöjligt att lista de bästa filmerna om havsfolk utan att nämna ”Aquaman”. Speciellt eftersom tjejen som limmar på Aquaman verkligen ser ut som någon på ett cosplay event som klätt ut sig till Ariel.

Barbie som sjöjungfru (2010) – Adam Wood

Barbie kan allt … påstår den nya trailern till sommarens live action storfilm om Barbie av Greta Gerwig. Ja, i en lång rad med animerade filmer har hon varit allt från astronaut till popstjärna. Hon har varit Svanprinsessa och rancharbetare, hon har tävlat i hästhoppning och räddat hundvalpar. Här är hon surfarproffs, sjöjungfru och delfinräddare.
Om Ken kan förvandla sig till sjöman? Ingen aning. Han är så ointressant att han inte ens är med i de animerade filmerna som ungarna tittar på.

Barbie (2023) – Greta Gerwig

I Barbielandet finna alla möjliga Barbiedockor, även sådana med fenor. Dua Lipa spelar Mermaid Barbie. Alla Mermaid Barbie. De har långt hår som skulle kunna ge Rapunzel en match. Blått hår, rosa hår, lila hår … En Mermaid Barbie bor i Barbiepoolen. Här finns faktiskt också en Merman Ken (cameo av John Cena) också med långt hår. Dua Lipa har även gjort musik till Barbiefilmen och det är ju passande … eftersom sjöjungfrur och sirener sedan långt tillbaka i historien har varit kända för att kunna förtrolla med sin skönsång. Mermaid Barbie hade gärna kunnat få en större roll.

En sjöjungfru i Paris (2020) – Mathias Malzieu

En sjöjungfru har spolats upp på Seines strand, där en man med krossat hjärta plockar upp henne för att rädda henne. Därefter följer en komplicerad kärlekshistoria som är … väldigt fransk.
Här följer man reglerna i grekisk mytologi att det är livsfarligt att höra en sjöjungfru (eller siren) sjunga. Den manlige huvudpersonen är av någon anledning immun mot sirensång och dör inte. Sjöjungfrun blir förvånad över att han överlever sången … innan hon blir förälskad. C’est l’amour! Regissören Mathias Malzieu har både skrivit filmmanuset och romanförlagan.

Undine (2020) – Christian Petzold
Vinnare av Silverbjörnen i Berlin. Romantik, spänning och vardagsnära diskbänksfantasy.
Undine är föreläsare inom stadsutveckling med fokus på Berlin och hon har ett okänt, mystiskt förflutet. När hon blir lämnad av sin älskade drivs hon till hämnd och till att återvända till sitt rätta element, flodens vatten. Mitt i allt detta möter hon en ny man och kärlek spirar. Kan den nya kärleken rädda Undine från ödet? Är legender skrivna i sten … eller i vatten? Filmen är en nytolkning av legenden om vattennymfen, och har kopplingar till uråldriga myter lika mycket som till Bröderna Grimms och H. C. Andersens sagor.

Luca (2021) – Enrico Casarosa

Det finns inga sjöjungfrukrokodiler här, men det är roligt i alla fall. Sjöpojken eller havspojken Luca längtar inte efter en prins eller en prinsessa … utan efter en vespa! För att köra vespa underlättar det om man har ben istället för fenor. Så småningom blir den bortkomne Luca en fena på livet på land.
Denna DisneyPixar skapelse knåpar ihop ett så vansinnigt vackert turistvykort av gamla tiders Italien. Man har inte blivit så sugen på att åka till Italien (och åka vespa?!) sedan ”Prinsessa på vift” (”Roman Holiday”) … där Audrey Hepburn och Gregory Peck susade fram på en vespa.

Ruby – Havsmonstret (Ruby Gillman, Teenage Kraken) (2023) – Kirk DeMicco

Som en lightversion av ”Luca” – inte lika smart, spännande eller snyggt animerad. Ruby och hennes familj är krakar, och sjöjungfrur är opålitliga och mordiska (Ha! Det visste vi redan sedan besöket i Neverland!). Att det är synd om krakar … är väl självklart. Stackars lilla krake! Dessutom tror folk att Ruby är konstig för att hon är från Canada. Helt rätt. Blame Canada!

The Shape of Water (2017) – Guillermo del Toro

Skulle en stum flicka från havet bli prinsessa … eller skulle hon få jobba som städare? Det senare, menar Guillermo del Toro. Sally Hawkins är underbar i huvudrollen och vi fattar direkt varför hon är stum (hon har gälar) och var hon egentligen hör hemma. Men det gör inget. Vi tittar inte för någon överraskande twist. Det härliga är ju bara att dyka ner i Guillermo del Toros värld.
Filmen vann fyra Oscars – bland annat för bästa regi och bästa film.

Avatar: The Way of Water (2022) – James Cameron

Om den första filmen är ”Pocahontas in Space” är den andra ”Little Mermaids in Space” …?! Med Kate Winslet som ledare för vattenfolket. Så cool!
Kate Winslet + James Cameron + vatten = Sant!

print

Här kan du se Peter Pan (1953)

Våra samarbetspartners