RAUBTIER, Det Finns Bara Krig (BD Music)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Raubtier = Rovdjur

Ett mycket passande namn för denna trio från Haparanda som spelar en blandning av Rammsteins och Ministrys industrimetal. Stenhårda gitarrer, mycket programmerade syntar och smattrande trummor skivan rakt genom! Och dessutom en sångare som låter väldigt, väldigt arg. Och på omslaget är det ett monster med kulspruteögon som får Motorheads Snaggeltooth-logga att springa och gömma sig under sängen.

Med svenska texter som uteslutande handlar om krig, elände, brutal död, krigsmaskiner, och ännu mera död och elände är denna debutskiva något av det bästa jag hört på länge. Låtarna sitter som en spark i skallen eller i någon annan vital del. Och inte bara att dom sjunger på svenska, det är ju riktigt norrländsk dialekt. Så jäkla coolt helt enkelt. Låtarna är enkla och har refränger som sätter sig direkt. Första singelsläppet är Vakthund och finns att kolla in på på MySpace. Gör det!!

Det låter fett om produktionen och i hörlurar är det svårt att sitta still när man lyssnar. Texterna är lätta att uppfatta och helt plötsligt sitter man o sjunger med i alla undergångstexter. Ska man börja lyfta fram några låtar är det titelspåret Det finns bara Krig med ett gitarrsound som till och med Rammstein och Clawfinger hade spetsat öronen. Och med ett obehagligt marchintro….

Achtung Panzer med bubblande syntar och aggressiva gitarrer handlar om att krigets odjur som äter fronten och vener som pumpar diesel. Ruggigt! Ballader var det som sagt inte så många på skivan men Änglar är nog det närmsta dom kommer. Tänd gasolbrännaren och gunga den i takt till det riktigt melodiska gitarrsolot. Och dessutom är det en tonartsförskjutning i sista refrängen. Skulle nästan platsa på Melodifesivalen om världen hade varit rättvisare. Kan ju hoppas dom skickar ett bidrag så vi får lite ordning. Dieseldöden skulle man kunna tro att dom stulit rakt av från Rammstein men det kan man förlåta dom för.

Även om texterna är nattsvarta blir jag på gott humör när jag lyssnar på Raubtier. Det känns som en frisk fläkt i musiksverige. Kan ju bara hoppas att dom får en bunke spelningar så man får chansen att se dom live. ”Jag vill se er dansa till mitt val av musik och den som inte dansar skall få bli ett vackert lik!” Brutal poesi och nattsvart humor. För jag hoppas verkligen dom har distans till sina texter och inte försöker förverkliga sina texter. Då är det dags att gömma sig i någon bunker.

Absolut köpvärd!! Albumet släpps den 25 mars så det är bara att lägga en förhandsbokning hos din skivhandlare.

Skriven 2009-03-10

print

Våra samarbetspartners