ARKONA, Ot Serdca K Nebu (Napalm Records)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

(För den vetgirige: Titeln betyder Från hjärtat till himmeln)

Det här var inte lätt……

Om man kombinerar mungigor, growl, mässande sång, dragspel, vacker skir kvinnosång, feta gitarrer, dubbelpedaler och flöjt. Vad får man då? Äkta Pagan Metal naturligtvis. Det här bandet som är hemmahörande i Moskva har gett sig fanken på att bli stora inom sin genre.

Jag vet inte om dom kommer att lyckas rent kommersiellt men det är en ganska kul skiva. Det tar ett antal lyssningar att greppa om skivan men den håller faktiskt. Det ryska språket passar utmärkt till dom berättande texterna som naturligtvis handlar om folksagor och legender och annat sagoaktigt. Låtarna är många och dom 63 minuterna är fyllda med tvära kast av babuschka-sång och elak metal. Arkonas huvudman, eller huvudkvinna i detta fall, Masha sjunger och skriver all musik och text.

Dom låter definitivt övertygande och bara idén att få i hopa detta koncept ger pluspoäng. Naturligtvis plockar dom friskt från all möjlig slavisk folkmusik. Metalbiten låter som vilket annat Blackmetal band som helst. Men det är kombinationen som är intressant. Och det är en oehörd energi i musiken och idéerna verkar aldrig sina.

Skivan har fått rejält med uppmärksamhet så det går nog hem i stugorna. Arkona spelade live på Ragnarok Fesival (Tyskland) i våras, 2008. Det har även kommit en ut en DVD för dom som är nyfikna på hur dom låter live. Musikerna, både live o på den nya skivan är rutinerade från den ryska metalscenen. Gitarristen och bassisten har tidigare förflutet i Rossomahaar. (dom ni vet).

Absolut köpvärd!

Skriven 2008-09-04

print

Våra samarbetspartners