PETER BJORN AND JOHN, Kulturbolaget, Malmö den 26 feb 2009

Klicka på bilden, för att se hela bilden

De svenska indiepopparna Peter Bjorn and John eller som de egentligen heter Peter Morén, Björn Yttling och John Eriksson är snart aktuella med sitt femte album ”Living Thing”. Ja, faktiskt det femte albumet. Genombrottet kom ju med tredje albumet – ”Writers Block” som innehöll jättehiten ”Young Folks” även kallad vissellåten… Hit och hit, intresset har väl inte varit alltför stort i vårt avlånga land men jag kommer ihåg när jag var i Kalifornien senvåren 2007 var det en av de mest spelade låtarna på radio och jag fick leta upp plattan ur en dammig hög vid hemkomsten och minnas att jag fått den nån gång föregående vår. Men P3, till skillnad från de s.k. kommersiella kanalerna, har säkert spelat den och även den nya hiten ”Lay It Down” ni vet den med ”Hey shut the fuck up boy”-refrängen. Men MySpace generationen har ju även andra kanaler att ratta in.

Kvällens konsert är en del av en mindre promotionturné och låtvalet bestod mest av material från den kommande plattan, Peter ursäktade sig med orden ”ni kan nog inte alla kvällens låtar men vi tycker dom är jäkligt bra” (kanske inte ordagrant men…). En sak man märker är att Johns stående trumspel får en mycket centralare roll live än på platta i vissa stunder tänker jag på Fleetwood Macs ”Tusk” eller Paul Simons ”Graceland”. Och ja till slut som spelade PJB ”Young Folks” och då bjöd de in 2 personer ur publiken att kompa på bongos. Som helhet var det en mycket bra konsert.

Skriven 2009-02-26

print

Våra samarbetspartners