MALMÖ COMEDY FESTIVAL, Slagthuset, Malmö den 27 januari 2008

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Medverkande: Robin Paulsson, Pontus Enhörning, Johan Glans, Özz Nûjen, Lena Frisk med flera

En sann skrattfest

Gräddan av den svenska standup eliten samlades under söndagen då första årgången av Malmö Comedy Festival gick av stapeln. Festivalen som med Lena Frisk i spetsen är ett samarrangemang mellan MACK (Malmö Comedy Klubb), Oslipat och Slagthuset var sedan länge slutsålt och de som lyckats få biljetter fick onekligen valuta för pengarna.

Det är inte var dag man kan mingla runt bland tre olika scener och höra Adde Malmberg på den ena, David Batra på den andra samtidigt som Anna-Lena Brundin och Magnus Betnér uppträder på en tredje.

Mitt bland euforin av skrattande folkmassor får Allehandan en pratstund med Özz Nüjen och Adde Malmberg som förklarar att det inte är en slump att en sådan här festival kommer till just i Malmö.

Briljant tajming

– Flertalet av våra största komiker kommer från Skåne, och det har hänt mycket spännande här den senaste tiden, förklarar Özz som själv är i full gång med förberedelserna inför en föreställningsserie på Mosebacke i Stockholm. Adde å sin sida ska fortsätta turnera med föreställningen Gammal är äldst, tillsammans med Babben Larsson och Lennie Norman.

Johan Glans är dock den artist kring vilket det mesta kretsar denna kväll. Hans två framträdande fyllde lokalen till bristningsgränsen. Och med briljant tajming och mimik berättar han om sin nyfödda dotter som dom tänker döpa till Målsman, så att hon själv kan skriva under alla papper från skolan.

När vi senare under kvällen får en pratstund med Johan berättar han att han förutom fortsatt medverkan i Parlamentet samt humorprogrammet Hjälp, även kommer att göra ännu ett samarbete med David Batra i SVT satsningen Morgonsoffan.

– Det har varit en stor efterfrågan på att åter se oss i en samproduktion, och Morgonsoffan med start i slutet av februari blir en slags parodi på alla soffprogram, berättar Johan som senare under kvällens mer högtidliga del tilldelas pris för bästa standup-artist.

Den 21 mars kommer Johan till Ystad Teater och utlovar en, som han säger, kväll full av buller och bång.

Gillar Ystad

– Jag gillar Ystad, sist jag var där var för några år sedan på Starshine. Nu är det Ystad Teaters tur.

Adde Malmberg kammade hem kvällens längsta skratt då han imiterade en engelsk polis patrullerade med en hund som enbart förstod tyska kommandon. Lika minnesvärd är också Kristoffer Svensson, som i mångt och mycket kan betraktas som en av årets mest lovande nykomlingar.

Högt och lågt blandades i denna humorns och scenkonstens manifestation som för att vara första året flöt på oerhört väl.

skriven 2008-01-28

print

Våra samarbetspartners