WITHIN TEMPTATION, The Heart Of Everything (GUN/Sony-BMG)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ärligt talat förstår jag inte gnället. Jo, det gör jag väl på sätt och vis. Med tanke på den popularitet goth metal med kvinnliga förtecken åtnjutit de senaste åren är den en självklar måltavla för alla trendängsligt cyniska kollegor.

Dessutom låter det hela förmodligen för ogenerat storslaget och vackert för att vara creddigt. Själv är jag en sucker för den här genren, och Within Temptation är en av de absoluta favoriterna. Sångerskan Sharon den Adel sjunger som en ängel, arrangemangen är lyhört läckra och melodierna håller högsta melodiösa klass.

Efter första lyssningen inser man snabbt att holländarna lagt en aning band på sig vad beträffar nyttjandet av kör och symfoniorkester sedan sist, men det spelar ingen roll. Det pompösa elementet är alltjämt precis så framträdande som man blivit van vid. Ska jag vara ärlig trodde jag knappast sextetten skulle mäkta med att upprepa framgången med föregångaren The Silent Force. Men efter att ha levt med The Heart Of Everything en knapp vecka kan jag inte annat än kapitulera. För det här är alldeles lysande.

Det är inte det lättaste att framhålla några favoriter, men det är svårt att inte nämna singeln What Have You Done, en urskön pärla som pendlar mellan melankoli och hetsig desperation över ett förhållande i upplösning. Den bedårande balladen Frozen är en annan höjdare, liksom Our Solemn Hour, ett pompepos med kör à la medeltidsmunkar – eller något ditåt – i refrängen och Hand Of Sorrow, en helcatchy up tempodänga med både pomp- och popspjällen öppna samtidigt. Oemotståndligt, var ordet. Mer behöver inte sägas. Den här skivan förtjänar att leva länge.

Skriven 2007-03-15

print

Våra samarbetspartners