MARKUS FAGERVALL, Echo Heart (Sony-BMG)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jag måste säga att det känns uppfriskande. Äntligen fick en rocker vinna Idol. Detta tillhör som bekant knappast vanligheterna i denna mestadels poppiga alternativt r&b-doftande musiktävling.

Med detta sagt kan man dock snabbt konstatera att det hela låter nästan lika brett och tryggt som man förväntat sig. Förstasingeln, tändarfavoriten Everything Changes är väl det mest uppenbara exemplet i högen, men det finns mer av samma vara. Jag misstänker att Fagervall gärna velat ta ut svängarna både i sjuttiotalsinfluerade smått bluesbaserade rocksdängor som Something Real och i FM-doftande ballader typ Close My Eyes.

Fast så funkar det förstås inte i Idolvärlden, och det är väl därför Echo Heart både lider av den onödigt tama produktionen och ett tämligen stort mått av opersonlighet. Fagervall sjunger dock oklanderligt och låtmässigt är det här inte heller oävet. Kompositörerna med bland andra Anders Wikström från gamla pudelrockande Treat i spetsen har fixat till ett gäng sånger som fyller sitt syfte. Men samtidigt är det svårt att släppa tanken på varför man ska lyssna på en trots allt blek kopia som Fagervall när originalen finns att tillgå.

Skriven 2006-12-27

print

Våra samarbetspartners