LADY ANTEBELLUM, Heart/Break (Capitol)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Här i Sverige är Lady Antebellum enbart kända för sin crossoverhit Need You Now, men i USA tillhör countrytrion föga förvånande det tunga gardet som regelbundet toppar både hitlistorna och (country)festivalernas affischer.

Luftigt slickad produktion

Heart/Break är trions sjätte album på nio år, och att säga att de kör på i väl inkörda spår vore ett understatement. Från dag ett har gänget levt högt på snygg stämsång och en luftigt slickad produktion som lyfter fram rösterna på bästa sätt, och så är fallet även denna gång.

Surmagade kollegor har alltid sett ner på det mesta som stavas Nashvillecountry, men medan dessa individer rutinmässig namedroppar Johnny Cash och Steve Earle eller letar efter efter de senaste creddiga americanaakterna prioriterar jag oftast att följa med vad som händer i countryns Mecka istället.

Stor Nashvillevariation

Varför? Jo, för att man aldrig slutar leverera välskrivna sånger med både nya fräscha talanger och idel rutinerade namn. Visst har man lidit av en viss likriktning då och då, men tiderna har förändrats. För aldrig har väl Nashville bjudit på så blandad kompott som idag då allt från southern rock och renodlad pop till soul och till och med diskreta blinkningar till hip hop ger sig tillkänna hos artisterna.

Arvet från The Eagles

Ja, också lever arvet efter The Eagles alltjämt kvar som en naturlig del i mixen, något Lady Antebellum är ett i alla fall tidvis rätt tydligt exempel på. Sådant som Somebody Else´s Heart, Home och sorgliga Hurt, en senkommen musikalisk kusin till Need You Now utgör uppenbara exempel på detta på Heart/Break.

Sedan bjuder Lady Antebellum förstås alltid på starka ballader. Den här gången är vemodiga Big Love in a Small Town och The Stars några av favoriterna. Men här finns också mer uppspelta saker i den popiga ådran, typ Coldplaydoftande(?) Teenage Heart och klämmiga Think About You, en sång Taylor Swift hade kunnat sälja in som en meghit världen över.

Imponerande låtskriveri

Jag är dock inte helsåld på den blåsbestänkta blues lightförsöket You Look Good. Det hela känns smått ansträngt, och inte riktigt som Lady Antebellum fullt ut. Fast egentligen finns det ingen större anledning att klaga. Heart/Break är ännu ett gediget och inspirerat verk från gruppen. Inte minst fortsätter den höga klassen på låtskrivandet att imponera.

skriven 2017-07-06

print

Våra samarbetspartners