AC/DC, Black Ice (Sony BMG)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Efter åtta långa är AC/DC tillbaka med en ny platta. Efter ett antal genomlyssningar är det bara till att gratulera gubbarna. Den här plattan lär inte göra gamla fans besvikna eftersom den låter exakt som man förväntat sig. Men är detta inte tråkigt och bakåtsträvande eftersom varje band måste ju ha en strävan att utveckla sig och bli bättre eller duktigare?? Nope!

AC/DC har på något sätt förfinat den superenkla treakordsrocken som dom alltid har spelat. Produktionen står Brendan O´Brien för och i den knivskarpa ljudbilden låter sångaren Brian Johnson bättre än någonsin. Luftigt gitarrsound och bra punch i trummor och bas.

Öpppningspåret Rock`n`roll train börjar på ett så klassiskt AC/DC sätt att klockorna nästan stannar. Med en slagkraftig refräng fastnar låten direkt och det är även denna låt som bandet valt att spela in en video till. Men det kommer säkert fler. Big Jack kunde lika gärna varit skriven för 25 år utan att vara på något sätt negativ. Det är bara så mycket AC/DC i det. Även här är det en catchy refräng med mycket kör som fetar upp det. Anything Goes har lite boogierock i sig och man får Status Quo/John Fogerty-vibbar i sig med rejält sväng i. Plattans ballad (nåja, allting är relativt) heter Rock´n´roll Dream och till den kommer säkert många tändare att lysa på konserterna. Plattans titelspår Black Ice är nog det tyngsta spåret på skivan och det som kanske avviker lite (men bara lite) från resten av skivan. I mina öron låter det för mycket ”hårdrock” över det jämfört med resten av plattan. Och Wheels är för jäkla bra helt enkelt med refräng som fastnar i skallen.

Att skriva om vartenda spår på plattan är tämligen onödigt då det inte är fråga om några sensationer låtarna sinsemellan. Det här är helt enkelt klassisk rock med rötter i 70-talet med starka refränger och schyssta solon. Med nuvarande utgivningsnivå kan man ju undra om dom hinner göra fler plattor innan dom går i pension men jag misstänker att det lär bli fler plattor innan dom ställer tofflorna. Dom är ju betydligt yngre än Stones och Aerosmith som exempel och dom verkar inte ha några planer på att lägga av……….

Skivan är absolut köpvärd. Så enkelt är det!

Skriven 2009-01-18

print

Våra samarbetspartners