KELLY CLARKSON, Breakaway (RCA/Sony-BMG)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

När Kelly Clarkson vann den första årgången av American Idol framstod hon mest som en välkammad efterföljare till Mariah Carey alternativt en ungdomlig Celine Dion. Vilket i och för sig inte var något fel. Men det efterföljande debutverket tedde sig i ärlighetens namn lite trist, fast i en formel, och inte helt i linje med var fröken Clarkson borde ägna sig åt.

Till skillnad mot Breakaway (2005) då. För det här är nämligen alldeles oemotståndlig poprock i mainstreamfåran. Inte nog med att Clarksons starka röst lyser av all den känslosamma inlevelse hon frammanar, låtmaterialet formligen skriker av hits nästan från början till slut också. Ändå kan man knappast påstå att det saknas variation i dieten.

De fyra inledande spåren, den smekande poppärlan Breakaway, kaxiga Since U Been Gone, smådramatiska FM-rockaren Behind These Hazel Eyes och powerballaden Because Of You knockar en direkt. Sedan bibehålls samma höga kvalitet nästan ända fram till det oundvikliga slutet. Därför är det lika välförtjänt som logiskt att Breakaway är på god väg att göra Clarkson till Idolkonceptets första superstjärna. Att sedan trendängsliga kollegor på sedvanligt förutsägbart maner sågar henne är knappast förvånande. Det som produceras i den här genren är per definition sällan eller aldrig mycket mer än vatten värt i deras ögon.

Skriven 2007-01-08

print

Våra samarbetspartners