SCI-FI MÄSSA 2005 – Ridån upp igen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så var det dags igen för Jesper Isberg att hissa upp ridån för årets THE SCANDINAVIAN SVCI-FI,GAME & FILM CONVENTION på Malmö Mässan i morgon och på söndag. Mässan är den enda av sitt slag i Skandinavien och som vanligt får alla samlare av filmprylar, samlarleksaker, nya såväl som äldre klassiska TV-spel, filmposters m.m. sitt lystmäte när utställare från hela Europa dukar upp på borden. Just nya heta TV-spel lär prioriteras i en utökad “Gambling Zone” och det handlar t.o.m om ännu inte släppta spel vilket lär smälla högt eftersom detta tidsfenomen är inne-grejen just nu.

Snart har “Star Wars – Episode 111, Revenge Of The Sith” premiär världen över och vi får ta del av några exklusiva visningar på 10 minuter av aldrig visat material från densamma. Bli inte förvånade om ni springer på Darth Vader och hans Stormtrooper i mängden …t.o.m. i många upplagor sägs det. De mera brett filmintresserade kan som vanligt studera diverse filmrekvisita med föremål från “James Bond” & “Sagan Om Ringen” & “Alien” och andra tungviktare inom sci-fi och action-genren.

Alla dessa begivenheter till trots är det säkert årets gäster som tilldrar det största intresset, och här är årets fyrklöver. JOHN RHYS-DAVIES d.v.s GIMLI i “Sagan Om Ringen” filmerna och SALLAH i “Indiana Jones” TEMUERA MORRISON d.v.s JANGO FETT i förra “Star Wars – Attack Of The Clones” och ni minns honom också från “Krigarens Själ”. PETER MAYHEW d.v.s CHEWBACCA i den första “Star Wars” trilogin gör här sitt sista framträdande innan han reser till London för den stundande premiären på den nya Star Wars-filmen.

DAVID CARRADINE d.v.s BILL i Tarantions “Kill Bill” är naturligtvis russinet i kakan för oss som varit med ett tag och lärt oss uppskatta honom sedan vi såg honom första gången i Martin Scorseses första Hollywood-film “Boxcar Bertha” (1972).Det var inte hans första film men väl den som gav honom fotfäste i Hollywood. Sedan de legendariska Barrymores dagar har många kända familjers stjärnstatus gått i arv från generation till generation. David med bröder Keith (som ni ser på fredagarna som Bill Hitchcock i TV-serien “Deadwood”) och James är söner till den legendariske John Carradine (filmens störste Dracula efter Bela Lugosi och Christopher Lee).

Samma år som ovan nämnda “Boxcar Bertha” fick David stor framgång med “Kung Fu” som han höll på med i tre år. David Carradine var emellertid mån om att varken låsa sig i ett fack eller fastna i Hollywood varför han också ofta stod på scenen på Broadway. Om Kung Fu och action-filmen gav honom en viss publik så gjorde hans lysande tolkning av folksångaren Woody Guthrie i “Bound For Glory” (1976) att han också fick en annan. En Golden Globe utmärkelse för Guthrie var ett kvitto härpå plus att han fick en roll i Ingemar Bergmans utländska projekt “The Serpent’s Egg” (1977) när den svenske demonregissören var i landsflykt. Många bröder lekte cowboys i “The Long Riders” (1980) där David & James & Keith samsades med James & Stacy Keach och bröderna Dennis & Randy Quaid. Vid sidan om filmen var David Carradine en flitig låtskrivare som signerat inte mindre än 60 låtar från diverse genrer. Framme vid 1985 var det dags för en ny Golden Globe igen för mini-serien “North And South” ett lysande skådespel från amerikanska inbördeskriget och 1992 kände han sig mogen för en ny omgång Kung Fu – The Legend Continues”.

Allt detta är naturligtvis främst filmhistoria eftersom dagens publik främst känner honom som BILL i Tarantinos “Kill Bill 1 & 2” som gav honom ytterligare en Golden Globe men när ni ber om hans autograf tänk på att den snart 70-årige Carradine är ett stycke Hollywood-historia som passerar revy.

Skriven 2005-05-04

print

Våra samarbetspartners