KILL BILL VOLUME 2 ORIGINAL SOUNDTRACK

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En femtedel av musiken som Quentin Tarantino använder sig av för att fördjupa Kill Bill Volume 2 är skriven av Ennio Morricone. Dock skrev Morricone inte dessa nummer för Kill Bill Volume 2 utan dessa kompositioner är lån från filmerna Il Buono, il Bruto, il Cativo, Il Mercenario och Un Dollaro a Testa.

Tarantino är en allround filmskapare. Han lägger lika mycket arbete på bildlösningar som på manus, mise en scène det vill säga framförande/regi och musik. Han nöjer sig inte med att musiken framkallar den rätta stämningen, inte heller att låtarnas lyrik uttrycker det som han vill uttrycka med sin berättelse. För honom även är låtens titel av betydelse och inte nog med det, även musikgruppens namn är bärare av budskapet. Bara ett exempel: She’s Not There framförs av den brittiska gruppen Zombies som dessvärre gick i graven för länge, länge sedan. Zombies är ett passande namn på en grupp som debuterade med den vinnande singeln betitlad She’s Not There. En zombie är även Uma Thurmans karaktär, The Bride: ”Looked dead, didn’t I? Well I wasn’t, but it wasn’t for lack of trying, I can tell you that. Actually Bill’s last bullet put me in a coma. A coma I was to lie in for four years. When I woke up …”

Tarantino kunde ha valt andra artisters framföranden av denna sång. Exempelvis Neil McArthur det vill säga Colin Blunstones version. Han sjöng med Zombies när det begav sig. Eller Santanas tolkning…

Så här låter intro till She’s Not There: ”Well no one told me about her / The way she lies / Well no one told me about her / How many people cried.

Och så här later Kill Bills repliker till The Bride i anknytning till sången: “Now, when it comes to you and us. I have a few unanswered questions. So, before this tale of bloody revenge reaches its climax I’m gonna ask you some questions, and I want you to tell me the truth. However, there in lies a dilemma because when it comes to the subject of me I believe you are truly and utterly incapable of telling the truth. Especially to me, and least of all, to yourself. And when it comes to the subject of me, I am truly and utterly incapable of believing anything you say.”

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2020-02-18

Kill Bill Volume 2 Original Soundtrack
A Band Apart Records, Inc/Maverick/Wmg Soundtracks 9362-48676-2

print

Våra samarbetspartners