RONJA RÖVARDOTTER, Teatergläntan, Falkenberg den 7 juli – en helt magisk myllrande sommar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi:
Kålle Gunnarsson, Stage Fantasy
Skådespelare:
Ronja - Alva Hojlin/Lilly Bengtsson
Mattis - Henric Joneskär
Lovis - Liv Sundblad/Katarina Andreassen
Skalle-Pär - Hampus Berander
Lillklippen - Arvid Nygren
Borka - Frej Andreassen/Christian Skröder/Fredrik Ström
Undis - Katarina Andreassen/Alexandra Ericsson
Birk - Sixten Böregård/Einar Magården

Spelas:
26 juni - 17 augusti 2024

Mer info

Ronja Rövardotter härskar i Hertingskogen. Magnifik scenografi, tonsäkert manus, vackra kostymer, klämmiga sånginsatser och 170 skådespelare som springer omkring i en verklig skog… Allt bidrar till att göra Ronja Rövardotter till en oförglömlig teaterupplevelse. Det här har gjorts med kärlek och respekt för originalet, det riktigt känns i hjärteroten och en sådan upplevelse vill man unna alla. Kärlek och försoning vinner över bråk och split. Ett budskap som ligger i tiden mer än någonsin.

Teatergläntan ligger i Hertingskogen i Falkenberg. I Teatergläntan finns vänliga träd som lyfter på hatten och ett mini-Astrid-Lindgren-land uppbyggt med bland annat fiskdamm, korvförsäljning, popcorn, blomsteraffär, Emil i Lönnebergas blåbärsglass … och allt annat som kan vara trevligt under en utflykt.

Hundratals glada, sjungande rövare

De 170 skådespelarna är uppdelade i två lag. Barnskådespelarna spelar “bara” hälften av föreställningarna, medan de vuxna gör alla föreställningarna. Det blir ändå kring hundratalet rövare i den magnifika slutscenen då alla, inklusive grådvärgar, vildvittror och rumpnissar, har bytt om och blivit en del av det nya, enade rövarbandet med Mattis som hövding.

Romeo-och-Julia i en svensk John Bauer-skog

Innan dess har vi fått ta del av en Romeo-och-Julia-historia där två barn från olika rövarband blir förälskade och flyttar ut till Björngrottan för att få vara tillsammans. De tänker inte gå hem till sina respektive familjer och bli särade på, hellre sitter de kvar i skogen och fryser ihjäl när det blir vinter.

Platsen för denna kärlekshistoria med förhinder är inte längre renässansens Italien utan en svensk John Bauer-skog, befolkad av varelser som är som tagna från Bland-Tomtar-Och-Troll.

Unga dansanta vildvittror och små gulliga rumpnissar

Vildvittrorna spelas av ungdomar som dansant och elegant glider fram och viftar med vingarna. Grådvärgarna spelas av barn och grådvärgarna är riktigt gulliga när de myllrar fram som en skock ulliga, grå får för att attackera. En liten grådvärg kramar om rövarhövdingens ben likt en lekfull kattunge. Alla charmigast är de små rumpnissarna, som spelas av de allra minsta barnen. De får plats i den lilla grottan som byggts upp på en liten sidoscen och de hänger glatt upp en korg på Ronjas fot när hon trampat igenom deras tak. “Voffor gör ho på detta viset?” Skogsvarelserna ser mycket mer äkta och övertygande ut än de dockor och specialeffekter som använts i filmer och tv-serier. Kostym och smink – i kombination med elegant skådespeleri – skapar superba effekter.

Det är farligt med Onödan

Birk har fullt upp med att rädda Ronja från rumpnissedebaclet, och från den vita dimman med de underjordiska som hotar att ta henne, och från vildvittrorna som attackerar när Ronja är ute ensam i skogen utan pilbåge eller kniv… Men största faran är Onödan. När Birk och Ronja grälar i onödan om vem som haft bort kniven (den är inte alls borta). Då håller deras relation på att ta slut. Man ska akta sig för onödan.

Bataljerna kommer nära

Det finns två stora rövarband som rivaliserar, men det finns också en gemensam fara som de enas emot: knektarna som springer runt i skogen.

Bataljerna kommer riktigt nära publiken och åskådarna får känna sig som en del av dramat.

Finns det något som är läskigt?

Föreställningen rekommenderas från tre år – och den fungerar perfekt även för de riktigt små barnen. De är så glada och entusiastiska. Är det något som är läskigt? Nej, inte alls, vildvittrorna är vackra, grådvärgar och rumpnissar är roliga, de sjunger fint, alla blir ju glada rövare som inte bråkar på slutet och Skalle-Per återuppstår lagom till applådtacket.

Magnifik ensemble

Tage Danielssons Ronja Rövardotter-film fyller förresten 40 år i år. Man har varit trogen både bokoriginalet från 1981 och filmoriginalet från 1984 och inte fallit för frestelsen att göra konstiga saker (som Netflix) för att “modernisera” och “ligga i tiden”. Det behövs inte när man har bra skådespelare som levererar även de mest ålderdomliga dialogutbyten så att det låter helt naturligt.

Det är en magnifik ensemble – och Ronja och Birk bär mycket på sina unga axlar. Bland annat så klarar de av att ligga på den leriga marken, efter pausens hällregn, och prata om den underbara, varma sommaren. Vi i publiken har det varmt och gott i alla fall. Regnet höll sig till pausen, över hela föreställningen skiner sol. Solen skiner alltid över Kålle Gunnarsson – som aldrig behöver ställa in. Vallarna och andra friluftsteatrar brukar inte ha samma tur och tajming.

Väl värt en lång resa

Ett besök i Teatergläntan är att rekommendera – och väl värt en omväg. Det finns publik från Norge, Köpenhamn och Stockholm på plats och publiken vet att det kommer att bli bra, att det är värt resan för att uppleva live teater i den Falkenbergska skogen.

Här regerar Ronja och rumpnissarna och alla de andra under en hel, helt magisk teatersommar.

print

Våra samarbetspartners