MUSIKALKVÄLL PÅ VALLARNA, Vallarna, Falkenberg den 11 juli 2023 – Vallarna förvandlas till Wembley för en enda magisk kväll!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Peter Johansson och Emmi Christensson fann varandra över en ukulele (eller två) i SVT:s Doobidoo och ljuv musik uppstod. Somewhere Over the Rainbow. Nu har de båda stjärnorna tagit med sig ukulelen och en hel rad andra instrument och goda vänner och tillsammans skapat musikalernas motsvarighet till sommarsuccén Diggiloo. Vallarnas friluftsteater förvandlas för en kväll till Wembley arena, komplett med ett hav av lysande mobiltelefoner i mörkret. När Peter gör sin entré genom publikhavet till tonerna av Singin’ in the Rain går det som en våg genom publikhavet – när alla rutinerat och synkroniserat drar på sig sina regnponchos. Samtidigt. Ja, det börjar att svagt och ljuvligt sommarregna … till just den låten. Kan det bli bättre?!

Ja, regnet upphör igen efter Singin’ in the Rain potpurriet. Sedan är det dags för Sound of Music, Chess, Duvemåla, Rent, Lejonkungen, Jesus Christ Superstar, Once … och många andra kända musikalörhängen. Peter Johansson har valt så pass krävande låtar att han skämtsamt konstaterar att Anthem från Chess var ju den mest lättsjungna låten under akt ett … Och Emmi Christensson briljerar med sina egna svårsjungna partier från favoritmusikalen The Phantom of the Opera till det mer oväntade valet Stad i ljus.

Tre timmar med storslagna och dramatiska hits

I tre timmar (inklusive paus) radas det upp storslagna och dramatiska hits, från det väntade till det överraskande. Peter och Emmi har bett sina vänner att komma och deltaga i festen. Ett eminent band med en hel stråkkvartett backar upp. Ebba Mård Andersson, som Peter lärde känna under tiden med Jersey Boys, levererar på topp när hon tolkar Gabriellas sång från Så som i himmelen.

Och levererar på topp gör även gruppen Sångkollektivet som för kvällen består av fem duktiga musikalartister: Robin Rösehag, Pierre Hagman, Pernilla Karlsson, Caroline Sehm och Sara Axelsson. Sara Axelsson från Falkenberg torde vara den mest kända i gruppen, hon har haft rollen som Maria i Sound of Music både i på Intiman i Stockholm och på Lisebergsteatern i Göteborg. Och i Falkenberg. Den musikalen gick i några år.

Finstämd duett om vänskap – mellan bästa musikalvänner

Sara och Emmi blev vänner när de gick samma utbildning på Balettakademin och duetten från Wicked!, den mellan Glinda och Elphaba som blir bästa vänner i skolan, är så finstämd och passande.

Emmi är förresten också från Falkenbergstrakten, närmare bestämt Vessigebro, och genom åren har hon medverkat som stjärna i Allsång på Vallarna och även i en av Vallarnas klassiska buskisar, Campa i klaveret. Emmi är en tjej som på mer än ett sätt har hemmaplan och som har kommit för att ses och segra och göra en musikalisk ”home run”.

Peter Johansson gör däremot debut på Vallarna och han briljerar med sina kunskaper om Halland och kontrar sedan med att fråga vad vi vet om Östergötland – inte ett dugg, eller hur? Lite fel antagande – jag vet till exempel att det ligger bredvid Västergötland, vad sägs om det? Landskapsdjuret är knölsvan. I Halland är det … lax. Som fiskas av entusiastiska fiskare bakom scenen i Ätran. En av dem har fått napp.

Öppnar med fantomälskande paradroll

Emmi öppnar med Christines mest kända sång från Phantom of the Opera – Christine blev hennes paradroll i London på Her Majesty’s Theatre. 17 år efter att hon som 15-åring förtrollats av West Ends magiska värld. Ibland uppfylls drömmar. Med hjälp av en röst som låter som en dröm. Eller som en näktergal kombinerat med porlande vatten.

Peter Johansson har också haft en lukrativ karriär i London – 1500-plus-någonting uppsättningar i Queen musikalen We Will Rock You. Peter avancerade snabbt till huvudrollen, Freddy Mercurys alter ego. Att döma av alla Queen T-shirts och We Will Rock You tröjor så finns det något visst som publiken väntar på … och den som väntar på något gott får det i slutet av akt ett. Mmmm …! Och som bonus en Mercury låt som inte är med i musikalen – duetten mellan Freddy Mercury och Montserrat Caballé.

We Will Rock Vallarna!

Jag har sett We Will Rock You i London och jag har sett konsertversionen som Peter Johansson satte upp i ett fullsatt Scandinavium – ”been there and got the T-shirt” som man säger (bokstavligen) – och det är härligt att se Vallarna rockas. Queen avdelningen av kvällen hade med fördel kunnat utökas. Det märks att publiken tänder till lite extra. Och överraskande nog blir det inget Footloose alls. Världshistoriens bästa musikal enligt Peter Quinn (alias Starlord) i Marvelfilmerna. Och en av Peters tidiga roller som jag upplevde på Storan i Göteborg, huvudrollen i Footloose gjorde han så mycket bättre än Kevin Bacon!

Mamma Mia! Vilket potpurri!

Men det blir mer Queen i akt två, liksom ett sprudlande Mamma Mia! potpurri där hela Sångkollektivet deltager och backar upp. Och det blir ett fantastiskt extranummer där Peter och Emmi tolkar titellåten från The Phantom of the Opera. Det känns som om man befinner sig någonstans i en mystisk opera i Paris … och i fantasin förvandlas omgivningen. Egentligen är bakgrunden skrotupplaget och bilverkstaden från årets populära sommarbuskis Skrot, Hopp och Kärlek. Jukeboxen passar i alla fall in. Men med en sådan bakgrund … skulle man inte ha tagit med något från Cats som är den enda musikal som jag kan komma på som utspelar sig på en soptipp?

Underbart är kort – och utsålt

Det är lite synd att detta event är ”one night only”. Underbart är kort. Det är fullsatt och utsålt sedan länge och man hade lätt kunnat fylla Vallarna fler kvällar. Men det finns en guldkant på varje moln och denna guldkant är att det kan bli en ny musikalkväll nästa år – eller flera?! Vi är redo att rockas. Igen. Den lekande laxen i Ätran instämmer säkert.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners