KORVFABRIKÖREN, Vallarna, Falkenberg den 30 juni 2024 – en av de roligaste föreställningarna i teaterns historia

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Manus: Niklas Holtne och Håkan Klamas. 
Regi: Niklas Holtne.
Medverkande: Claes Malmberg, Jessica Heribertsson, Jojje Jönsson, Jeanette Capocci, Mikael Riesebeck, Linnea Lexfors, Jennie Rosengren, Alexander Korenado ...

Premiär: 30 juni 2024
Spelas på Vallarna till och med 11 augusti.

Föreställningen åker ut på turné i höst:
September: 27–29 Vara. Oktober: 5 Västerås, 10 Sundsvall, 11 Umeå, 12 Skellefteå, 13 Luleå, 19 Uppsala, 26 Örebro, 27 Karlstad, 31 Borås
November: 2 Lorensbergsteatern, Göteborg, 8 Jönköping, 9 Norrköping, 13 Linköping, 15 Gävle, 17 Malmö Live, 23 Karlskrona, 30 Kalmar
December: 7 Växjö

Mer info

“Det ska fan vara korvfabrikör!” vrålar Claes Malmberg på Vallarna i Falkenberg. Som en kärleksfull homage till Eva Rydberg som kanske just i detta nu ryter “Det ska fan vara teaterdirektör!” på Sundspärlan i Helsingborg.

Det var Nils Poppe och Eva Rydberg som en gång i tiden inspirerade humorduon Stefan & Krister till att starta friluftsteater på Vallarna och resten är en äkta obesprutad svensk buskishistoria. Med lyckligt slut.

En ren njutning

Korvfabrikören är en av de allra roligaste pjäserna som gått på Vallarna, där man hållit humorn igång med peruker, löständer och gott buskishumör i snart ett kvarts sekel. Det är en ren njutning att se ett lag som spelar tillsammans med precision i varenda passning, nick och cykelspark.

Malmberg som stjärnforward

Claes Malmberg är värvad som stjärnforward för säsongen  och det är hans andra sejour på Vallarna. Jessica Heribertsson gör en välkommen comeback till sin moderklubb efter att bland annat ha varit utlånad till musikalernas underbara värld (hon var underbar i Mamma Mia!). När de två spelar äkta par finns både personkemi och musikalisk harmoni.

Pålitligt mittbackspar

Döttrarna, spelade av Linnea Lexfors och Jennie Rosengren, är ett pålitligt mittbackspar som kanske inte alltid märks så mycket, men man skulle sakna dem om de försvann. Någon behöver fylla upp mellan de allra mest utmanande kontringarna.

Säkert som ett brev på posten

Veteranerna finns fortfarande med i startelvan. En folkkär Jojje Jönsson får jubel bara han visar sig, det är säkert som ett brev på posten. Nej, i år spelar han inte Dag-Otto som vimsar till det genom att förväxla olika brev och lappar, i år spelar han en kontorsanställd som virrar till det genom att förväxla olika brev och lappar. Han befinner sig ofta offside (och även off stage) och ställer till det. Man bara väntar på den stora smällen…

Favoriter på mittfältet

På mittfältet hittar vi favoriterna Jeanette Capocci och Mikael Riesebeck. Jeanette har återigen en roll som husa och hon excellerar både i leverans av de allra roligaste replikerna och i minspelet. Hennes roll är att vara lagets – och pjäsens – spelmotor. 

Mikael Riesebeck är helt uppbyggd av funny bones och hans fysiska komik är i en världsklass för sig. Han slår in humoristiska fullpoängare rakt in i krysset varenda gång. Vare sig han kravlar sig upp ur en häck, upptäcker en gren i grenen eller proppar sig full med piller och svagdricka … som visar sig vara något mycket starkare. Paret har en utmärkt spelförståelse – och som de hanterar och utnyttjar fasta situationer!

Kärleksintressen gör komiska små inhopp

På avbytarbänken finns en spion och en major, kärleksintressen för de båda döttrarna, och de gör då och då soloräder i jakten på det hemliga korvreceptet.

På väg mot nya hyss

Alexander Korenado (som spelar den misslyckade spionen) dyker upp som en liten myling på taket och därefter går det bara utför. För karaktären alltså. Alexander slog igenom som Emil i Emil i Lönneberga i en av Kålle Gunnarssons fantastiskt fina produktioner. Korenado är förutom sin skådespelartalang musikalisk och lite lik Hampus Nessvold i sitt smygande sätt att spela komik … så visst finns det juniorvärvningar för laget på Vallarna att utnyttja och utveckla i framtiden.

Från teaterns tiljor till regissörsstolen

I år har vi en ny regissör, Niklas Holtne, som även skrivit manuset tillsammans med Håkan Klamas, och en ny regiassistent: Annika Andersson. Känd som skådespelare i nästan varje uppsättning som Vallarna haft i 24 år … och även känd som mamma till Alexander Korenado.

Ett lag som trivs tillsammans

Vallarna är ett familjeprojekt, a labour of love, och det märks att detta är ett lag som trivs tillsammans, som vet när man kan ta ut svängarna och det är aldrig någon som tappar bollen … inte ens när motståndet består av skränande attackerande måsar som förmodligen blivit höga på doften av popcorn och korv.

Laget är som en familj – på allra bästa sätt. Och att Jeanette Capocci och Mikael Riesebeck har ovanligt fin och skojig personkemi … kan det bero på att paret kan ha övat upp det lite extra på hemmaplan?!

Milstolpe i Vallarnas historia

Det här är en av de allra roligaste föreställningarna i Vallarnas historia. Hela uppsättningen är pepprad med skämt, ordvitsar, roliga historier, slapstick, förväxlingar…

I Amerika har man kommit fram till att Big Bang Theory är den roligaste av alla sitcoms med ett snitt på 5,8  skämt per minut. Man tangerar den siffran här i de allra intensivaste stunderna.

Claes Malmberg sprutar ur sig skämt

Claes Malmberg håller två monologer där han bara sprutar ur sig skämt och därefter  försöker han tala tyska och japanska … och (spontant) konversera med en högljudd mås.

Magi i mötet med publiken

Det uppstår en speciell magi i mötet med publiken och improvisationerna sitter och allt är härligt ljuvligt underbart. Dessutom slutar hällregnet lagom till den magiska premiärkvällen och allt är vackert i ett rosigt dis med fluffiga moln på himlen ovan Ätran…

Korv med och utan krut

Det roliga fortsätter i pausen. Kvällen till ära finns menyer med olika sorters korvar levererade av de lokala Korvpojkarna och nya goda glassmaker  att prova från lokala Siaglass. Visst är det många kulinariska framgångssagor som har hemliga ingredienser. Men få lägger så mycket krut i sina produkter som denne korvfabrikör…

Par ska få varandra, fabriken ska räddas, kungariket ska delas…

Bland förvecklingarna kan nämnas fyra-fem par som ska få varandra, ett par som ska hitta tillbaka till varandra, en korvfabrik som ska räddas, mysteriet med de hemliga hotbreven som ska lösas … och militären som måste distraheras från att märka att deras krut har hamnat i den bästsäljande korven…

Dessutom funderar korvfabrikören på hur han ska dela upp sitt kungarike – eller korvrike – mellan sina döttrar. Fast utan att göra en Kung Lear av det hela.

Lägg till att Dag-Ottos sävlige look-alike blandar ihop breven, att spionen blir förväxlad med serveringspersonal, att måsarna ska skjutas med mås-erande vin … och att Mikael Riesebeck ska få i sig ett helt ägg med ketchup i en enda klunk, då vet ni att ni har en riktig pangkväll framför er.

Fina homager till Fågelholkar och Fawlty Towers

Det finns flera fina homager inbäddade i föreställningen. Bland annat till Vallarna klassikern Brännvin och fågelholkar där huvudpersonerna  gömmer starksprit lite varstans och Claes Malmberg hittar mer och mer kreativa gömmor med små flaskor hela tiden under föreställningens gång.

Och så får vi inte glömma Mickael Riesebecks konversation med en uppstoppad utter som (kanske) heter Rutger. Det ekar “Majoren pratar med Älghuvud” (egentligen Manuel) i Fawlty Towers lång väg.

Allt ställs på sin spets

Den äktenskapliga lyckan hotas av att paret har både nya och gamla hemligheter för varandra och under ett hejdundrande födelsedagskalas ställs allt på sin spets. Komplett med spetsfundigheter.

Det är fartfyllt och fyndigt hela tiden, med stor finess i orddribblingarna och alla fräcka stunts.

Du kommer förresten aldrig att se på en trädgårdsstol på samma sätt efter att ha sett denna pjäs…

Scenbygge som karaktär

Det ambitiösa scenbygget av Arduino Punzo och Fredrik Dillberg är imponerande, överdådigt och överraskande. Scenen är som en extra skådespelare som reagerar och agerar – en utmärkt backlinje där i fonden, med takterrass, korvfabrik, rykande skorsten och sensationella specialeffekter.  Visst har man lagt en extra dimension till den klassiska buskisen. Utan att för den skull kapa deras rötter.

Levererar hela skalan

Småleenden, igenkännande små fniss, gapskratt och du-skrattar-så-mycket-att-du-nästan-inte-kan-andas. Korvfabrikören levererar hela skalan. Med extra stark senap till.

print

Våra samarbetspartners