BETH HART, Amager Bio, Köpenhamn den 26 juni 2024 – en stjärna man vill ha mer av

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Som inspelat intro innan Beth Hart äntrade scenen kunde Motorheads Ace of Spades höras. Mycket överraskande, får man väl säga, men å andra sidan är det här någon med bredd. En bredd som tagit henne till Amager Bio hela nio gånger, denna gång inräknad. Dessutom var det utsålt. Trots att EM i fotboll är i full gång.

Denna sommarkväll kom ”Blues on the Water” med fullvärdig värme och energi och samma fantastiska njutbara röst som alltid.

Kärleken till Danmark

Personen och människan Beth Hart var verkligen fullt närvarande denna gång. Hon berättade om sin kärlek till Danmark och att landet alltid finns i hennes hjärta. Ja, också hade hon besökt Tivoli tidigare på dagen. Något hon var väldigt glad över.

Inte lurad på konfekten

Dessvärre har sångerskan varit sjuk på sistone, vilket gjort att hon har måst ställa in några konserter, däribland i Oslo. Rösten har också påverkats av detta, men Köpenhamn blev inte lurad på konfekten. Det visade sig nämligen bli en höjdarkonsert, där inte det minsta av röstproblemen kunde höras. Det räckte med att höra Bad Woman Blues för att inse detta.

En av de bra dagarna

Sedan är det ingen hemlighet att Harts humör kan skifta från den ena konserten till den andra, men denna gång tog det inte lång stund förrän man fick en känsla av att det här var en av de bra dagarna. För vilken röst hon hade. Vilken kvinna. Vilken närvaro, och vilken wow-känsla hon framkallade. Det verkade nästan som om vokalissan kunde gå på vattnet denna kväll. Medan vi andra hängde bara på.

Joe Bonamassa, en musikalisk lekkamrat

Tala om att det här är en artist av den tunga kalibern. Bara en sådan sak som att hon är den enda bakgrundssångaren som Deep Purple använt sig – på numret Haunted från 2003 års album Bananas – säger en hel del.

Liksom det faktum att bluesgitarristen Joe Bonamassa har Hart som en kär och återvändande musikalisk lekkamrat, för övrigt. Tre album tillsammans är resultatet av deras samarbete så här långt. Men det kan mycket väl bli fler.

Lysande cover på Melody Gardot

På egen hand utan Bonamassa botaniserades det för övrigt snyggt i backkatalogen denna afton. Samtidig avhandlades några väl valda covers. Däribland en lysande version av Melody Gardots Your Heart is as Black as Night.

Som en Michelinkock

Harts repertoar spände i vanligt ordning över en radda genrer. Det serverades såväl rock och blues som soul och jazz. Och alltihopa hanterades på samma sätt som en kock lagar mat på en restaurang med Michelinstjärnor.

Och det var detaljerna och serveringen som gav värde på helheten. Som att hon trakterade pianot barfota i ett Amager Bio där stämningen var ständigt intim och trevlig. En golvmatta på scen tillsammans med levande ljus ramade in ett mera öppet och personligare uppträdande än vad som upplevts i samband med tidigare konserter.

Stark utstrålning och otroligt känslosam

Mellan sångerna berättade Hart gripande personliga historier, relaterade till hennes texter. Bakom sin starka utstrålning är denna färgstarka bluesdrottning uppenbarligen otroligt känslosam, och det låg nära till hands att lätt rivas med i lyriken.

En stjärna du bör unna dig att uppleva

Vilket inte var så konstigt då hon sjöng på ett sätt som registrerade hela känsloregistret via hennes fantastiska stämma Hela kroppen och själen tedde sig som ett levande instrument från topp till tå. Redan från första stund kunde det anas att (stjärn)ljuset skulle spridas över alla fans på plats. Därför var det också oundvikligt att klassikern från 2003, Leave a Light on skulle finnas med på låtlistan.

Men hur som helst. Det var en äkta stjärnbeströdd stund som bjöds på Amager Bio i onsdags. Med en stjärna man vill ha mer av. En stjärna du bör unna dig själv att uppleva minst en gång i livet.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners