BETH HART, Amager Bio, Köpenhamn den 27 november 2019

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Blues on the water. Om man hade kunnat gå på vattnet denna afton, så hade man gjort det. Vilken stämma. Vilken kvinna. Wow!!!

Gudaskapt och vanvettig röst

När vi pratar om Beth har talar vi om någon från det tunga gardet av sångerskor. Ser man det så är det fullt förståeligt att hon var den enda utomstående som medverkade i egenskap av bakgrundssångerska på Deep Purples sjuttonde album Bananas i sången Haunted.

Hennes gudaskapta och helt vanvettiga röst fyllde det utsålda Amager Bios väggar. Det var ett sant nöje att skåda, och man blev för att uttrycka det milt fullständigt knockad av alla de ljud som kom ut ur hennes mun vare sig det var viskande, hesa, varma eller råa toner det handlade om.

Missbruk, musiken som råddare och priser

Ändå är det ett under att den fyrtiosjuåriga Hart kan stå på scen idag. Hennes barndom präglades nämligen av en hård barndom där pappan tidigt lämnade det sjunkande (familje)skeppet medan hon själv redan som trettonåring var fast i ett alkohol- och knarkmissbruk.

Fast den Los Angelesbördiga sångerskan räddades av musiken. Redan som fyraåring började hon spela piano, och det blev grundplåten till en framtida karriär. 1999 fick hon också mycket riktigt en hit med LA Song (Out of This Town från albumet Screamin’ for My Supper. Sedan dessa har hon toppat Billboards bluesalbumlista hela sex gånger, och såväl 2014 som 2017 och 2018 belönades hon med en Blues Music Award i kategorin bästa kvinnliga bluesartist.

Hela sex nummer från nya verket

Men Beth Hart ser alltid framåt. Hennes produktivitet sedan debutalbumet Immortal såg dagens ljus 1996 har utan att överdriva varit om inte imponerande så i alla fall tämligen regelbunden. Innevarande decennium har hon fått mycket uppmärksamhet för sina tre album tillsammans med demongitarristen Joe Bonamassa, men hon har även totalt nio soloalbum på meritlistan.

Det senaste War in My Mind släpptes så sent som för några månader sedan, och från detta verk plockades hela sex – av skivans tolv – nummer på Amager Bio, däribland lightstötiga Try a Little Harder, tjusigt lätt latinokryddade Spanish Lullabies och den vackra synnerligen inlevelesrika titelspåret och tillika extranumret War in My Mind.

Gripande stämning

Nästan 1500 gästade den lilla ö som Amager utgör för att se vokalissan, och det var givetvis upplagt för en intim stämning med matta på scengolvet och massor av levande ljus, som gav goda förutsättningar för ett framträdande av det mera öppenhjärtliga och personliga slaget.

Det vilade en gripande stämning över tillställningen, och då inte minst beroende på att Hart generöst delade med sig med textrelaterade historier om privatlivet mellan sångerna.

Som ett levande instrument från topp till tå

Men det är förstås som sångerska hon excellerar som mest. På Amager Bio framstod hela hennes kropp och själ som ett levande instrument från topp till tå. Det här är en bluesdrottning med otrolig känsla, och rösten fick en att genomleva lyrikens hela känsloregister.

Således är det här en stjärna som måste upplevas, och en du garanterat vill ha mer av när din första konsert med henne har nått sin ände.

Foto: Henrik Hildebrandt

Skriven 2019-11-28

print

Våra samarbetspartners