JENNIFER LYNN BARNES : ARVSPELEN – extremt bra spänning på hög nivå

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Inheritance Games
Förlag: Modernista
Serie: Arvspelen (del 1)
Översättning: Ylva Stålmarck
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: Unga vuxna
Antal sidor: 348
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2024-03-11

Arvspelen blev omedelbart en New York Times Bestseller och romanen har nominerats till en rad priser, bland annat en Edgar Award för Best Young Adult Mystery och en GoodReads Choice Award.

Filmatiseringskontraktet kom som ett förutsägbart brev på posten. Succén adapteras nu till tv-serie för Amazon av Sony Pictures TV. Men visst är det roligast att läsa boken först och själv skapa sig bilder i huvudet av alla de mystiska personerna i boken…

Hitchcocks Rebecca i ett Cluedo spel

Det här är som att befinna sig mitt i ett Cluedo spel, kombinerat med filmen Knives Out (fast mycket smartare) och Hitchcock filmatiseringen av Daphne du Mauriers klassiker Rebecca. Det finns till och med en Rebecca med i själva boken (alla likheter med originalet är givetvis helt medvetna och serverade med glimten i ögat!) men här är hon inte den försvunna (eventuellt mördade) kvinnan som alla verkar vara kära i, både tjejer och killar, hon är syster till den karaktären.

Schackgeni och duktig flicka

Huvudperson i serien Arvspelen är Avery Grambs, ett schackgeni som är som taget från boken/tv-succéserien The Queens Gambit. Avery tror att hon kommer att kunna ta sig fram i världen genom att vara duktig flicka, få bra betyg och stipendier … och plötsligt slår bomben ner. I sann Knives Out anda ärver hon Amerikas största förmögenhet, vi talar miljarder dollar, mot att hon bor i en herrgård tillsammans med en rosenrasande familj varav de flesta verkar vara redo att sticka kniven i ryggen på Avery.

Villospår och kalla kårar

Bland alla släktingar finns fyra snygga och smarta bröder som får bli vänskapsintressen och kärleksintressen för Avery och hennes syster. Som sig bör i en Edgar Award nominerad bok så vimlar det av mystiska ledtrådar, villospår, kalla kårar… Red herrings dyker upp i stora stim, liksom plot twists. Det är extremt skickligt konstruerat.

Medspelare, motspelare och redskap

Avery befinner sig mitt i ett dödligt spel, och vi får spela med henne och mot henne och vi kan se om vi löser gåtan först…
Och är Avery egentligen en spelare i sin egen rätt, eller är hon ett redskap?

Det kanske är till hjälp för dig som läsare om du har läst och/eller sett de verk som inspirerat författaren, men det vänds och vrids så mycket på “originalen” att det kanske snarare är till stjälp?

Spänning, pussel  och rysningar på hög nivå

Det här är extremt bra spänning på hög nivå. Cluedo med schack och pussel efter pyssel som ska lösas under läsningens gång. Mysrys i ordets rätta bemärkelse.

print

Våra samarbetspartners