ARNE NORLIN : VAR ÄR FOTBOLLSSTJÄRNORNA? – fotbollsfakta och kul kulturell kuriosa möts i pyssligt smörgåsbord

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lind & Co
Illustratör: Johan Andreasson
Genre: Idrott & friluftsaktiviteter
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2024-05-13

Finns det något roligare sätt att fira in EM i fotboll än att angripa allt pyssel i denna respektlöst roliga bok där fotbollsfakta och kul kulturell kuriosa om många av länderna blandas i ett härligt smaskigt smörgåsbord?

Var finns de stora stjärnorna från fotbolls-EM 2024? Det är frågan. De myllrande uppslagen avlöser varandra. Englands Harry Kane har gått på restaurang, Kylian Mbappé gömmer sig i en fransk hamn, Rúben Diaz från Portugal finns bland tomtar på loftet …

Saxmästare i Belgien och firande skottar

Kevin de Bruyne är omgiven av klassiska belgiska seriefigurer och visst är det kul att spana efter den musikaliske belgaren Adolphe Sax, uppfinnaren av saxofonen (i SVTs Muren ESC special kunde varken de tävlande eller Muren-experten af Sillén att saxofonen är uppkallad efter dess uppfinnare herr Sax – vilket bevisar att de inte ännu lagt vantarna på denna bok.

Det är nyttigt och allmänbildande att läsa vissa serier och barnböcker, för de är minsann packade med kul trivia och kuriosa!) I Skottland finns både Andy Robertson och Loch Nessodjuret. Alldeles nyligen festade 200 000 skottar i München som om det inte funnes en morgondag. EM- yran sprider sig snabbare än myten om Loch Ness.

Danska stoltheter och blågula brudar

I Spanien finns både Rodri och Rolfö. Virgil van Dijk liksom van Gogh hittas i Nederländerna och givetvis finns det ett danskt uppslag där Pierre-Emile Højbjerg samsas med Aqua, Gummi-Tarzan, Den lilla sjöjungfrun, H.C. Andersen, Mads Mikkelsen och 2013 års vinnare av Eurovision Song Contest. Danskarna har mycket att vara stolta över, utöver världens coolaste drottning.

Och ett svenskt uppslag där tre kända kvinnliga landslagsspelare och EMs teddybjörnsmaskot finns i vimlet på planen. Sverige är inte med i herrarnas EM i år, men damerna kvalar på för fullt och damlaget ligger bättre till i ranking.

Heja Norge!

Man kan också leta efter flaggor, flera historiska personer, EM-bucklan och Zlatan Ibrahimovic och Erling Braut Haaland. Norge är heller inte med i årets EM. Nordiska fans kanske unisont får heja på Danmark? Eller varför inte återuppliva Kalmar-unionen, åtminstone när det är fotbolls-EM? Vem vill inte ha Haaland i sitt All-star-lag?

Det här är en pysselbok som räcker länge. Och som kommer att hänga med under hela EM. Boken passar för både små och stora fotbollsfans och för alla pysselsugna sommarfirare.

print

Våra samarbetspartners