HANGMEN ALSO DIE – bra och spännande om mordet på hatad nazihöjdare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Fritz Lang
Skådespelare: Brian Donlevy, Anna Lee, Walter Brennan, Gene Lockhart, Dennis O’ Keefe
Land: USA
År: 1943
Genre: Drama, Film noir, Thriller
Längd: 134 minuter
Format: DVD
Distributör: Retro Film
Betyg: 3

Hangmen Also Die från 1943 hette Skräckdagar i Prag när den gick upp på bio i Sverige 1945. Det här är en dramathriller av Fritz Lang som jag inte tidigare sett. Versionen som Retro Film släppt är restaurerad och innehåller snuttar som återställts.

Titelns hangmen är Reinhard Heydrich (Hans Heinrich von Twardowski), en hatad officer som styr det tyskockuperade Prag. 1942 mördas Heydrich av kirurgen Franticek Svoboda (Brian Donlevy). När Svoboda flyr blir han sedd av kvinna, Masha Novotny (Anna Lee), men hon hjälper Svoboda genom att peka åt fel håll när tyska soldater kommer rusande och frågar om hon sett en misstänkt man komma springande.

Gestapo inte att leka med

Svoboda har ingenstans att ta vägen, folk är rädda för att hjälpa honom, Gestapo är inte att leka med. Så, Svoboda lyckas ta reda på var Masha bor och ringer på.

Masha bor med sina föräldrar, Walter Brennan spelar hennes far, en professor. Masha och Svoboda påstår att de träffats på en konsert, men professorn förstår hur det egentligen ligger till. Det har blivit kväll och alla som visar sig på Prags gator efter sju blir skjutna på fläcken, så Svoboda får stanna över natten. Snart börjar rykten att spridas.

Råkar illa ut

Gestapo letar febrilt efter mördaren. De fångar in- och avrättar mängder av män. Alexander Granach spelar den nitiske Gestapo-officeren Alois Gruber. Mashas familj och vänner råkar illa ut.

Tyskarna pratar faktiskt tyska

En av filmens manusförfattare var Bertold Brecht. Ja, “den” Bertold Brecht. I förtexterna kallas han Bert Brecht. Vad som är lite intressant är att tyskarna i filmen faktiskt pratar tyska. Tjeckerna pratar engelska. Ibland måste tyskan översättas till engelska för att tjeckerna ska förstå.

På tomgång i mitten

Hangmen Also Die är en bra och spännande film – men jag känner att jag måste nöja mig med en trea i betyg. Filmen är alldeles för lång med sina två timmar och tio minuter, och någonstans i mitten känns det som att filmen går på tomgång med några utdragna scener.

Orealistiska slagsmål

Det tar sig igen under den tredje akten. Här finns även ett slagsmål mot slutet som verkar hämtat ur en käck äventyrsfilm snarare än ett gripande och mörkt krigsdrama; kombattanterna kastar sig över varandra och fajtas på det mest orealistiska sätt. Jag skrattade lite och det var det förstås inte meningen att jag skulle göra.

print

Här kan du se Skräckdagar i Prag (1943)

Våra samarbetspartners